Magazin 31.12.2015.

Objavljena najprodavanija izdanja u 2015. godini

ČITANJE: 1 minuta
knjige
Najprodavanije izdanje Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u protekloj godini je drugoplasirani roman konkursa “Zlatna sova” autora Dragana Tepavčevića “Grad za nezbrinutu djecu”, dok je od izdanja drugih izdavača najprodavanija knjiga i apsolutni hit “Fajront u Sarajevu” Nenada Jankovića – dr Neleta Karajlića.

Zavod za udžbenike saopštio je da je i ove godine analizirao rezultate prodaje u 18 knjižara širom Republike Srpske u potrazi za informacijom šta su od novih izdanja izabrali čitaoci u Srpskoj.

-Nismo razvrstavali autore na strane i domaće niti smo kategorisali izdanja po osnovu žanra. Riječ je najopštijim podacima na osnovu rezultata prodaje i potražnje u našim knjižarama- navodi se u saopštenju.

Od ove godine Zavod za udžbenike i nastavna sredstva počeo je i dodjelu priznanja autoru ili izdavaču za najprodavaniju knjigu godine. S obzirom da Tepavčević i Janković ne žive u Republici Srpskoj priznanja će im biti dodijeljena naknadno.

Na osnovu podataka iz 18 knjižara Zavoda za udžbenike najprodavanija izdanja u 2015. godini na teritoriji Republike Srpske su “Grad za nezbrinutu djecu” Dragana Tepavčevića, Sitničarnica “Kod srećne ruke” Gorana Petrovića, “Na Drini ćuprija” Ive Andrića, Srpske narodne bajke i “U sjećanju na zaborav” Saše Kneževića.

Najprodavanija izdanja drugih izdavača su “Fajront u Sarajevu” Neleta Karajlića, “Preljuba” Paula Koelja, “Kainov ožiljak” Vladimira Kecmanovića i Dejana Stoiljkovića, “Noć kada su došli svatovi /Kazna za grijeh/” Jelene Alimpić Bačić i “Spas dva” Isidore Bjelica.

(Agencije)