Magazin 19.09.2015.

Objavljena pisma Merilin Monro: Nikad ne bih digla ruku na sebe!

ČITANJE: 1 minuta
merilin

Pola godine prije njenog samoubistva nesrećnu glumicu Merilin Monro su na četiri dana zatvorili u psihijatrijsku bolnicu, odakle ju je izvukao bivši suprug Džo Dimađo.

Merilin je 1961. u pustinjama Nevade snimala svoj posljednji film “Misfits”. Scenario je napisao njen tadašnju muž Artur Miler, koji je bio 11 godina stariji od nje. Film je pratila zla kob. Režiser Džon Hjuston vječno je na set dolazio pijan, njen filmski partner Klark Gejbl preminuo je čim je snimanje završilo, a vlastiti suprug se pred njezim očima zaljubio u drugu ženu, fotografkinju Inge Morat.

Željna ljubavi i sklona depresiji, Merilin se odala opijatima. U njujoršku bolnicu “Payne Whitney” smjestila ju je psihijatar. Monro je pisala pisma psihijatru Ralfu Grinsonu, koja su sad izašla u javnost.

– Zatvorena sam u betonsku sobu bez prozora. Kupaju me na silu, a što više plačem to su okrutniji i uvjereniji da sam luda. Uzela sam u ruke žilet i rekla da ću se povrijediti ako me ne puste. Ali znate doktore, ja sam gorda glumica i nikad ne bih digla ruku na sebe – pisala je Monro.

Nakon izlaska razvela se od Milera, a bejzbol igrač Dimađo ostao je uz nju do smrti.

(NN)