Magazin 12.04.2016.

Objavljena pisma putnika Titanika

ČITANJE: 2 minute
titanik-pismo
U četvrtak, 14. aprila navršavaju se 104 godine od potonuća velikog putničkog broda “Titanika” i najpoznatije pomorske nesreće u istoriji.

“Titanik” je udario u santu leda u noći između 14. i 15. aprila 1912. godine i potonuo u ledenim vodama sjevernog Atlantika, oko 740 kilometara od najbližeg kopna. U ovoj nesreći Poginulo je 1.517 ljudi od 1.300 putnika i 900 članova posade.

Povodom 104 godine od potonuća velikog putničkog broda javnosti su predstavljena pisma putnika sa “Titanika”.

Pisma putnika otkrivena su u okviru novog projekta u kojem se traga za individualnim ljudskim pričama iz ovog velikog događaja.

Dva pisma, koja su napisale Ester Hart i njena sedmogodišnja kćerka Eva, sastavljena su samo nekoliko časova prije nego što je brod potonuo.

Hartova je napisala da očekuje da će stići u NJujork ranije nego što je planirano, zbog veće brzine kojom brod plovi. Pismo je pronađeno u džepu kaputa njenog muža, koji se utopio u tragediji. Ester i Eva su preživjele.

Izgradnja broda trajala je tri godine, a u tom poslu bilo je angažovano 3.000 radnika. U današnjoj vrijednosti, gradnja je procijenjena na oko 167 miliona dolara.

Prvi koji je “Titaniku” pritekao u pomoć bio je brod “Karpatija”, koji je u trenutku sudara sa santom bio udaljen 89 kilometara od mjesta nesreće.

“Titanik” danas leži na dubini od 3.700 metara, a oblast u kojoj su razbacani dijelova broda ima površinu od skoro 39 kvadratnih kilometara. Ostaci “Titanika” i tačna lokacija potonuća otkriveni su tek 1. septembra 1985. godine.

Posljednja preživjela osoba sa “Titanika” Milvina Din umrla je 2009. godine. Kada je brod potonuo bila je beba od samo dva mjeseca i najmlađa osoba na brodu.

Izložba sa oko 200 originalnih predmeta sa “Titanika” i detaljnim reprodukcijama brodskih soba trenutno je postavljena u Palati kulture u Varšavi.

Među predmetima su dio stepeništa iz prve klase, pisma prvog oficira Vilijama Murdoka, razglednica putnika iz treće klase, privatne fotografije putnika i par cipela četvorogodišnje djevojčice Luiz Kink, koja je preživjela nesreću.

Svi predmeti izvučeni su iz olupine broda.

Izložba je prethodno bila postavljena u SAD i tri evropska grada: Stokholmu, Barseloni i Belfastu.

(Agencije)