Region 24.03.2021.

OBJAVLJENA STEPINČEVA PISMA PAPI: Zagrebački nadbiskup ravnodušno o “likvidaciji šizmatika” u NDH

ČITANJE: 4 minute

Delovi pisama koje je zagrebački nadbiskup i kardinal Katoličke crkve Alojzije Stepinac tokom 1941. godine slao papi Piju XII, konačno su objavljeni.

U pismima, koje je nedavno u intervjuu HRT-u pominjao i sam patrijarh Porfirije, kardinal Stepinac otvoreno piše o uvođenju rasnih zakona u NDH, o preobraćanju pravoslavnog stanovništva u katoličanstvo, kao i o Paveliću, prenosi B92.

Kako prenosi hrvatski portal net.hr Stepinac piše o uvođenju rasnih zakona u NDH kao “načinu da se udovolji nacistima”, uz komentar da je “mnogo manje zlo to što su Hrvati doneli ovaj zakon, nego da su Nemci preuzeli svu vlast u svoje ruke”. Autor teksta Hrvoje Klasić na ovo dodaje da “ako se većim zlom smatra ono koje ide na štetu hrvatskih katolika, a manjim ono koje ide na štetu hrvatskih Jevreja, onda se nadbiskupova kalkulacija pokazala tačnom”.

Kako se dalje navodi, posebno su sporni delovi pisma iz 14. juna 1941. u kojima Stepinac sa popriličnom ravnodušnošću govori o “likvidaciji šizmatika”, kako su u NDH nazivani pravoslavci.

Kako piše autor ovog teksta, da li odnos Alojzija Stepinca prema građanima srpske nacionalnosti i pravoslavne veroispovijesti bio na ponos svakom katoliku i svakom dobronamjernom čoveku, ili u tom odnosu ipak ima ponešto problematično, prepustiće da čitatelji sami procene citirajući završetak pisma papi Piju XII. datiranom 14. lipnja 1941. godine:

“Veliki je interes Srba šizmatika da uđu u Katoličku crkvu. Sigurno to čine pod utiskom da vlast podržava katoličanstvo. Ali ne može se poreći niti da ih tera i sva beda šizmatičke crkve… Verujem, kada bi poglavnik Pavelić bio 20 godina na čelu vlade, šizmatici bi bili likvidirani iz Hrvatske”.

Svoje obraćanje papi Stepinac završava rečima: “Na kraju, potpuno iskren, mogu primetiti da u krugovima vlasti postoji najbolja želja da se Hrvatska pretvori u katoličku zemlju. Ratni ministar (Slavko Kvaternik) mi je apsolutno garantovao: ili će Hrvatska biti katolička zemlja, ili neka nestane”, a zatim zaključuje: “Želja onih koji trenutno vladaju Hrvatskom da sprovedu u delo učenje Katoličke crkve stavlja nam obavezu da im pomognemo i da ih podržimo sa svom lojalnošću i snagom kojom raspolažemo“.

Zagrebački nadbiskup u istom tom pismu, pozivajući Svetu stolicu da prizna NDH, koristi priliku da još jednom naglasi “o kakvoj se borbi u novostvorenoj hrvatskoj državi ustvari radi”.

“Ne sumnjam Sveti Oče da se ovde vodi očajna borba na život ili smrt između šizme koja je predstavljena u srpstvu i katoličanstva predstavljenog u Hrvatima”, piše Stepinac.

Kako se dalje navodi u tekstu, u trenutku kada Stepinac piše ovo pismo već nekoliko nedelja postoji logor Danica pokraj Koprivnice u koji ustaše odvode stotine (a uskoro i hiljade) nevinih Srba i Jevreja. Dve nedelje pre Stepinčevog pisma, 28. aprila, ustaše su poubijale dvestotinjak seljaka srpske nacionalnosti iz sela Gudovca kraj Bjelovara, a samo tri dana prije tog pisma (12./13. maja) blizu 400 Srba iz Gline i okoline. Naravno to nisu i jedine nevine, civilne žrtve ustaškog režima u pomenutom periodu. I naravno, o svim navedenim, i ovde nenavedenim slučajevima, nadbiskup Stepinac je bio odmah obavešten.

Klasić konstatuje da među ljudima zaista postoje razlike, pa i po tome što, kako kaže, neki od nas vide problematične stvari tamo gde ih drugi ne vide, ili ne žele da ih vide.

“Ne bi li bilo razumno da napokon o tim razlikama počnemo da pričamo, naravno s argumentima, a bez pretnji i uvreda”, upitao je Klasić.

“Zanimljivo je i kako Stepinac doživljava razvoj događaja vezan uz ponašanje članova, do rata najjače hrvatske političke stranke, HSS-a: “Činjenica je da dr. Maček ima još pristaša u Hrvatskoj. Neki od pristaša su pobjegli iz zemlje, neki su članovi jugoslavenske vlade u emigraciji. Ali zdrav dio Mačekove stranke pridružio se odmah u poglavnikove redove“. Postupak ovog “zdravog dijela” HSS-a za Stepinca je garancija uspjeha nove države, jer: “iako je očito da među poglavnikovim pristašama nije sve onako kako bi se željelo, mora se uzeti u obzir i vrednovati činjenica da je Pavelić istinski katolički praktični vjernik, i da želi stvoriti, usprkos ogromnim problemima, jednu katoličku državu u Hrvatskoj”, zaključuje Klasić.

Stav patrijarha Porfirija o Stepincu

O pismima Stepinca papi govorio je nedavno i patrijath Porfirije u intervjuu HRT-u. On je na pitanje o kanonizaciji Stepinca odgovorio vrlo odmereno, pohvalivši angažman pape Franje, a rad zajedničke komisije predstavnika Katoličke crkve i SPC-a označio plodotvornim i korisnim. Onda je uslijedila rečenica koja je izazvala najviše reakcija:

“U rukama imam pisma koja je Stepinac upućivao Piju XII. i iz kojih zaista mogu da se nađu mesta koja jesu duboko problematična. Što ne znači da on nije živeo u teškom vremenu i da se može sagledavati u crno-beloj tehnici”, rekao je patrijarh u intervjjuu.

(SB)