Region 08.10.2022.

Objavljeni detalji papira kojim EU Srbiji nudi članstvo, novac i investicije u zamjenu za Kosovo u UN

ČITANJE: 3 minute

Pred predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem je odluka da li će da prihvati ponudu Francuske i Nemačke za Kosovo. Ako je suditi po dokumentu, sa čijim sadržajem je upoznat portal Nova.rs i po onom što je sam Vučić rekao, naša država će uskoro morati da odgovori na prijedlog kojim je predviđeno da se ubrzanim putem dobije članstvo u EU, a da zauzvrat Srbija ne blokira pristupanje Kosova u međunarodne organizacije, piše Nova.rs.

Dokument sa prijedlogom konačnog rešenja za Kosovo, kako piše ovaj portal, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti dobili su još početkom septembra i uskoro bi dve strane trebalo da se zvanično izjasne o predlogu Francuske i Nemačke.  Pomenuti prijedlog ne predstavlja finalnu verziju i podložan je promjenama, te  će navodno  Berlin i Pariz biti spremni da saslušaju obe strane ukoliko imaju dodatne prijedloge ili amandmane na postojeću verziju dokumenta.

Predsjednik Srbije  otkrio je danas da su Francuska i Nemačka uputile prijedlog Srbiji za konačno rješenje statusa Kosova sa ponudom koja, između ostalog, podrazumijeva ubrzano članstvo Srbije u EU. Ovaj prijedlogpredočen je pre mesec dana kad su u Beogradu boravili Emanuel Bon i Jans Pletner, savjetnici predsejdnika Francuske Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Tog 9. septembra na Andrićevom vencu je organizovan sastanak između  Vučića i predstavnika Evropske unije. U delegaciji, koju je predvodio specijalni izaslanik Miroslav Lajčak, bili su i savjetnici šefova dvije najmoćnije države EU, Francuske i Njemačke – Emanuel Bon i Jans Pletner.

Njih dvojica su tokom sastanka, kako prenosi Nova.rs, predstavili Vučiću sporazum o Kosovu o kom je Vučić danas govorio tokom obraćanja medijima.

“Suština je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve institucije, uključujući u UN. Srbija bi za to, što nije precizirano, dobila brži ulazak u EU i vjerovatno značajnu ekonomsku korist. Rekao sam da je za Srbiju, i zbog Ustava, ali ne samo zbog toga, neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i da će to nositi svoje posljedice. Stav Republike Srbije je da moramo da razgovaramo, suviše ste veliki i jaki da bismo izbjegli razgovor“, ispričao je Vučić.

Predsjedniku Srbije date su navodno usmene garancije da će se ubrzati put  ka EU, a to bi, kako navode, praktično značilo da bi Srbija i Kosovo bili istovremeno integrisani u ove organizacije – Beograd u EU, a Priština u UN.

Kad je reč u finansijskoj pomoći, Srbija bi mogla, kako se navodi, da računa na određenu količinu novca koji bi bio namijenjen razvoju i podizanju ekonomije, kao i na priliv novih investicija, pre svega iz Njemačke.

Sporazumom nije predviđeno da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, ali se očekuje da ne blokira članstvo Prištine u međunarodne organzacije. Istovoremeno, iz EU su naglasili da će doći do implementacije svih do sada potpisanih sporazuma u Briselu, uključujući i onaj koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština.

Podsjetimo, angažmanu Bona i Pletnera prethodilo je pismo koje su Makron i Šolc uputili Vučiću i premijeru Kosova, Aljbinu Kurtiju, a u kom apeluju na njih da “pokažu maksimalnu odlučnost i spremnost za teške odluke“, piše dalje Nova.rs.

“Obraćamo Vam se kao lideru Vaše zemlje, kako bismo apelovali na Vas da pokažete maksimalnu odlučnost i spremnost da donosite teške odluke, koje vode ka napretku u dijalogu između Kosova i Srbije, pod okriljem EU. Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou. Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbjednosnu politiku, Jensa Pletnera i Emanuela Bona, da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savjetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred“, navodi se u pismu.

(Z.M)