Politika 22.10.2022.

Objavljeni konačni rezultati izbora za sve nivoe, osim za predsjednika i potpredsjednike RS

ČITANJE: 2 minute

Objavljeni su konačni, ali nepotvrđeni rezultati za Opšte izbore u Bosni i Hercegovini, održani 2. oktobra ove godine.  Centralna izborna komisija BiH odlučila je na 69. hitnoj sjednici da se objave svi rezultati, osim za izbore za predsjednika RS, prenosi Politički.ba.

Ovi rezultati trebali bi biti objavljeni početkom naredne sedmice.

“Kada se steknu uslovi,  biće objavljeni rezultati za izbor predsjednika i potpredsjednike RS.  Do 18 sati od 2.239 biračkih mjesta, glavni centar objavio je 1.070 mjesta iz 13 općina – gradova.Radi se o mjestima i gradovima sa najbrojnijih biračkih mjesta”, rekao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.  On je najavio i povećanje broja osoba koje će ponovo brojati glasačke listiće i Glavnom centru za brojanje.

Arnautović je istakao i da, nakon što su objavljeni rezultati izbora, počinje teći rok za ponovno brojanje, što je tri dana. Dva dana su rok za apelacije Sudu BiH.  Predsjednik CIK-a istakao je i da je ova institucija dobila veliki broj kritika, ali je ocijenio da je veliki broj njih istakao da su one neopravdane.

“Po ovakvom sistemu BiH uvijek će biti potrebno ovoliko vremena da se izborni rezultati utvrde.

Naši zakoni predvižaju birački odbori, komisije izbornih jedinica i CIK.

Birački odbor je temeljni, formira se ad hoc – u godini izbora – i članove samo i isključivo mogu predlagati politički subjekti i niko drugi.

I to je korijen svih problema i eskalira kada se rezultati trebaju potvrditi. Sve što se ne uradi kako treba, a naše analize kazuju da je riječ o ogromnim formalnim propustima, pa imamo da broj potpisa i broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji nije identičan…, sve to dovodi do ovako dugog čekanja, istakao je Arnautović.

Rezultate izbora možete pogledati na linku www.izbori.ba

(Z.M)