Vijesti 19.07.2021.

Objavljeni lični finansijski izvještaji za 189 sudija i tužilaca

ČITANJE: 2 minute

Na poziv Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) upućenog sudijama i tužiocima da dobrovoljno daju saglasnost za objavu godišnjih ličnih finansijskih izvještaja, veći broj nosilaca pravosudnih funkcija je pozitivno odgovorio.

Veći broj sudija i tužilaca dao je saglasnost da se njihovi finansijski izvještaji javno objave na web stranici VSTS-a BiH, prenosi Klix.

Poziv je poslat u cilju jačanja ličnog i profesionalnog integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, kao i jačanja ukupnog povjerenja javnosti u pravosuđe Bosne i Hercegovine.

VSTS BiH je objavio lične finansijske izvještaje za 2020. godinu za 189 sudija i tužilaca koji su VSTS-u BiH dostavili pismenu saglasnost za objavljivanje i koji su dostupni na web stranici pravosudje.ba u rubrici Aktivnosti/Finansijski izvještaji.

Potrebno je kliknuti na strelicu pored imena sudije ili tužioca, a potom na opciju “prikaži detalje” (označeno plavom bojom) u desnom uglu.

Tako građani sada javno mogu vidjeti godišnji iznos plaće sudija i tužilaca, imovinu koju posjeduju, kreditno zaduženje i slično. Ipak, nisu prikazana gotovnska sredstva koju posjeduju u bankama.

U ličnom finansijskom izvještaju se, između ostalog, navode aktivnosti koje su nosioci pravosudnih funkcija obavili izvan dužnosti sudije, odnosno tužioca, uključujući i iznose koje su naplatili za obavljanje tih dužnosti. Oni takođe sadrže i informacije o bračnom drugu i djeci s kojom žive u istom domaćinstvu.

VSTS BiH pozdravlja odluku sudija i tužilaca da dobrovoljno omoguće uvid javnosti u njihove finansijske kartone, te vjeruje da će u narednom periodu sudije i tužioci koji do sada nisu dali saglasnost za objavljivanje, donijeti odluku da se njihovi lični finansijski izvještaji javno objave.

(E.M)