Politika 27.04.2019.

OBJAVLJIVAO RADIKALNE STATUSE Mektićev ključni svjedok je opasni selefija iz Zenice

ČITANJE: 2 minute

Muškarac H. Č. za kojeg su pojedini mediji u aferi „Selefije“ tvrdili da ga je pokušala vrbovati hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) kako bi prebacio oružje na područje Zeničko-dobojskog Kantona je Harun Čelenka iz Zenice, informacije su iz izvora bliskih Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH.

Čelenka je pripadnik selefijske zajednice iz Zenice, ali trenutno živi i radi u Travniku.

Prema informacijama Avaza, riječ je o radikalnom selefiji koji podržava Islamsku državu (ISIL) i postupke koje ova teroristička organizacija provodi širom Evrope i svijeta.

To potvrđuju brojne fotografije i statusi na društvenim mrežama koje je objavljivao posljednjih nekoliko godina. No, nakon ove afere, sve je izbrisao i ugasio profile na društvenim mrežama.

S njegovim radikalnim statusima i djelovanjima upoznata je OBA još početkom prošle godine. Tada je hrvatska SOA informirala čelnike OBA-e o podacima do kojih je došla, s obzirom na to da je Čelenka često putovao u zemlje Evropske unije, preko Hrvatske.

Čelenka je zbog svojih statusa i izjava bio operativno interesantan hrvatskim obavještajcima, koji su s time upoznali kolege iz BiH. Ali, u odgovoru koji je upućen SOA-i,  obavještajna agencija navela je da im Čelenka nije bezbjednosno interesantan.

Zanimljivo je, međutim, da je sve ove podatke znao i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji je prvi iznio optužbe na račun SOA, svog zamjenika Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i hrvatskog konzula u BiH Ivana Bandića.

Ugled države

Mektić je dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, zbog čega je protiv njega i pokrenuta istraga. Tužilaštvo ga sumnjiči da je, osim što je odao tajne podatke, svojim izjavama u javnosti izazvao teške posljedice za ugled i sigurnost BiH. On je osumnjičen i za zloupotrebu položaja. Istraga u ovom predmetu i dalje traje.

Šta je objavljivao na Fejsbuku

Čelenka je na društvenim mrežama često tokom 2017. godine objavljivao statuse i fotografije u kojima podržava ISIL. Tako je, između ostalog, 2017. objavio i status s fotografijom pripadnika ISIL i napisao: „Jednog dana ćete se kjafiri sukobiti s njima.“ Objavljivao je i komentare podrške vođi ISIL-a El-Bagdadiju.

(Srpskainfo)