Politika 15.10.2020.

OBMANUO JAVNOST: Stanivuković prima punu poslaničku platu 

ČITANJE: 1 minuta

Kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković obmanuo je javnost tvrdnjama da „volontira“ u Narodnoj skupštini i da  ne prima platu za svoj rad, pokazuju podaci Narodne skupštine RS. 

Prije nekoliko dana, Stanivuković je u emisiji u emisiji „Politika i tako to“, u produkciji banjalučke „REC produkcije“, govoreći o svom poslaničkom  angažmanu rekao sljedeće: 

„I ja volontiram, ne uzimam ono što mi pripada u smislu te plate i  honorara koji treba da dobije jedan poslanik.“. 

Međutim, podaci iz Narodne skupštine ukazuju na nešto sasvim  suprotno. Naime, prema podacima iz NS RS, Stanivuković ne samo da se  nije odrekao plate i honorara, već ima status profesionalnog narodnog  poslanika čija mjesečna primanja su oko 2.550 KM plus naknada za  minuli rad. Pored Stanivukovića, u statusu profesionalnog poslanika  nalazi se još 42 poslanika od njih ukupno 83. 

– Narodni poslanik Stanivuković nema nikakvu obustavu na platu u vidu  trajnog naloga, administrativne zabrane, niti bilo kakav vid  preusmjeravanja ličnih primanja na neki drugi račun ili u neke druge  svrhe i prima redovnu mjesečnu platu u visini zakonom propisane plate  profesionalnog poslanika uvećanu za pripadajući paušal – saznajemo u  NSRS. 

Prema podacima iz skupštinske službe, u cijeloj skupštini samo jedan  poslanik od njih 83 ima ima dobrovoljnu obustavu. Po skupštinskim  podacima, radi se o Krsti Jandriću, čiji se dio plate preusmjerava za  stipendiranje studenata.

(banjaluka.net)