Vijesti 15.04.2016.

OBN duguje RTRS-u više od 340.000 KM

ČITANJE: 5 minuta
Obn
OBN televizija više od devet godina ne plaća Radio-televiziji Republike Srpske zakup releja, a ukupan dug premašio je 340.000 KM, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

RTRS je polovinom marta ove godine uputila dopis OBN-u, koji je u posjedu CAPITAL-a, a u kojem traži da im OBN u roku od 24 časa plati dug, navodeći da će u suprotnom isključiti njihove uređaje koji se nalaze na radio-relejnom objektu RTRS.

U dopisu RTRS-a je navedeno da ukupan dug OBN-a prema njima iznosi 344.701 KM, a po osnovu Ugovora o korišćenju infrastrukture na radio-relejnom objektu Trebević, Mirilovići-Višegrad, Hum-Trebinje i Bojna-Srebrenica.

„Uvidom u finansijsko stanje, uočeno je da RTRS-u plaćate samo zakup opreme na objektima Mirilovići-Višegrad i Trebević, dok za zakup radio-relejnog objekta RTRS-a, od 2007. godine ne plaćate Hum-Trebinje, a Vaša oprema se nalazi na navedenim lokacijama, a što ste i potvrdili dopisom od 9. avgusta 2007. godine“, navedeno je u dopisu.

U ovom dopisu RTRS, između ostalog, ističe da su još u novemrbu 2007. godine OBN-u poslali dopis u kojem ih obavještavaju o primjeni novog cjenovnika o korištenju radio-relejnog objekta RTRS, koji je stupio na snagu 1. oktobra 2007. godine i da je u skladu sa tim napravljen novi prijedlog ugovora, u kojem su navedene lokacije na kojima se nalazi instalisana oprema OBN-a.

Ignorisanje

„Što se tiče Vaše opreme na lokaciji Bojna-Srebrenica, prema Ugovoru o korišćenju infrastrukture na radio-relejnom objektu Trebević, Mirilovići-Višegrad, Hum-Trebinje i Bojna-Srebrenica, koji Vam je dostavljen 26. novembra 2007. godine, on stupa na snagu od dana instalisanja opeme, što znači da ste bili u obavezi da obavijestite RTRS o danu instalisanja opreme na lokaciji Bojna –Srebrenica, a što nikada niste učinili, iako je ta oprema instalisana na navedenoj lokaciji“, piše u dopisu.

RTRS navodi i da je u nekoliko navrata slao dopise OBN-u u kojima ih je pozivao na regulisanje obaveza i potpisivanje novog ugovora, a nakon što su 2013. zaprijetili isključenjem uređaja OBN-a koji su instalisani na RRO RTRS, obratio im se tehnički direktor OBN-a Željko Kovačević koji je zatražio sastanak sa rukovodstvom RTRS-a.
„Budući da je OBN svjesno odbijao potpisivanje novog ugovora, a koji je slat u više navrata, da protokol nije ispoštovan i dug po osnovu ovog protokola nije plaćen, neophodno je da dug od 344.701 KM platite u roku od 24 časa, u suprotnom ćemo biti prinuđeni da isključimo Vaše uređaje koji se nalaze na RRO RTRS“, navedeno je u dopisu RTRS-a od 16. marta ove godine.Kako CAPITAL saznaje zakupi releja koštaju i do 1.500 KM mjesečno bez PDV-a. Na primjer, zakup releja Hum košta oko 840 KM, dok kote tipa Trebevića, Kozare i Vlašića nisu ispod 1.500 KM mjesečno, a ako se na to dodaju i troškovi struje, agregata, klime ili druge opreme koja se iznajmljuje, cijena je mnogo veća.

Tehnički direktor OBN-a Željko Kovačević, međutim, tvrdi da je ovaj problem riješen.

„Naši uređaji nisu isključeni. Dug je plaćen. Ako vidite da su naši uređaji na tim objektima to znači da je problem riješen. To je bila igra nekih drugih firmi da nas posvađaju sa RTRS-om. Mi ne bi opstali ovolike godine da nemamo korektne odnose i da se ne trudimo da uspijemo isključivo radom, a ne na način da se koristimo nekim drugim stvarima“, rekao je Kovačević.

Kazao je da ne zna da li je ukupna dug izmiren, ali da je siguran da je problem riješen.

Od Uprave RTRS-a nismo dobili nikakav odgovor na pitanja koja smo poslali 18. marta i ponovo 24. marta ove godine.

Informacija o tolerisanju dugova OBN-u od strane RTRS, na medijskom tržištu RS i BiH nailazi na oštre osude.

„Kako je moguće da devet godina ne plaćate zakup releja a svi ostali moraju plaćati. Zašto ih RTRS nije isključio i tužio? Ovde se radi o javnom dobru kojim upravlja RTRS. Ako neko ne plaća a svi ostali moraju, to znači da na tržištu nismo svi ravnopravni. Nije RTRS privatna televizija, koja moža ako želi i besplatno ustupiti svoje predajnike“, kažu u upravi jedne od televizijskih stanica.

Kontroverzni vlasnik

Inače, vlasnik OBN televizije je hrvatski biznismen Ivan Ćaleta u čijem vlasništvu je bila i Nova TV iz Hrvatske. Prema pisanju medija, Ćaleti su u decembru 2003. godine pucali noge, nakon čega je prodao Novu TV. U međuvremenu su se u medijima pojavile i informacije da je prodao i OBN, a na sajtu OBN-a on se vodi kao jedan od članova uprave ove kuće.

Nakon što je kupio OBN on je podnio i zahtjev za dobijanje državljanstva BiH, a kako su pojedini mediji prenijeli u Službenom glasniku BiH je objavljena odluka kojom Savjet ministara u martu 2008. prima u državljanstvo Ivana Ćaletu na osnovu člana 13. Zakona o državljanstvu.

Član 13. omogućava sticanje državljanstva bez ispunjenja uslova ukoliko se lice smatra od naročite koristi za BiH.

U svojoj molbi Ministarstvu civilnih poslova Ćaleta je naveo da je u njegovom vlasništvu vrlo ugledna bosanskohercegovačka TV kuća OBN, koja je, dok je on na njenom čelu, kroz svoje projekte doprinijela razvoju društva, edukaciji i zapošljavanju mladih i gospodarskom razvoju BiH.

„Između ostalog, u proteklom periodu uložio sam značajna finansijska sredstva u razvoj ove TV kuće, a s tim i u razvoj sektora telekomunikacija na području cijele zemlje“, naveo je on.

Međutim, kako su mediji naveli u sudskom registru Ivan Ćaleta nije vlasnik OBN televizije.

Pored toga, naveli su i niz drugih razloga zbog kojih je ovo državljanstvo sporno, a među njima su pitanja kako stranac može biti vlasnik televizije, zatim to što je Konkurencijski savjet utvrdio nepravilnosti pružanja usluga reklamiranja, sklapanje poslova preko njegove firme GRP u Zagrebu čime direktno uskraćuje poreske prihode BiH.

(Capital.ba)