Vijesti 23.11.2016.

Obnova objekta nakon 40 godina: Bolji uslovi za rad Muzičke škole u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Muzička škola „Vlado Milošević“ u Banjaluci za desetak dana dobiće novi krov, fasadu i stolariju, a vrijednost radova je 180.000 KM.

Objekat škole u Ulici Jovana Dučića, koji pohađa više od 700 učenika, obnavlja se u okviru UNDP programa energetske efikasnosti.

– Sklopili smo sporazum sa UNDP, da zajedno finansiramo sanaciju i polovinu radova platiće škola. Radovi su počeli prošle sedmice, a biće zamjenjen krov sa olucima i gromobranskim trakama, postavljena nova fasada debljine deset centimetara i zamjenjena vanjska stolarija – pojasnio je direktor Nemanja Savić.

Muzička škola već četiri decenije nalazi se u privremenom objektu, sagrađenom davne 1954. godine. Zahvaljujući projektu energetske efikasnosti, đaci i profesori konačno će imati bolje uslove za rad, ali menadžment škole nije odustao od ideje da se ustanova preseli u veću zgradu.

– Zgrada je prilagođena za potrebe naše škole 1974. godine i od tada sami održavamo i uređujemo ovaj objekat. Ipak, sadašnje prostorije su nedovoljne za broj učenika koji pohađa muzičko obrazovanje, pa dio nastave držimo i u OŠ „Vuk Stefanović Karadžić“ u Boriku. Bio bi red da škola djeluje pod jednim krovom, da imamo veću koncertnu salu, tonski studio i više učionica – pojašnjava Savić, dodajući da će sanacija omogućiti da se „stari objekat još neko vrijeme sačuva“, dok ne bude uslova za prelazak u novu zgradu Muzičke škole.

I pored svih poteškoća i loših uslova za rad, mladi muzičari osvajaju brojne nagrade i Banjaluku i svoju školu predstavljaju u najboljem svjetlu, naglašava dugogodišnja profesorka klavira Jasna Đurović.

Ona je i sama pohađala školu „Vlado Milošević“, a mladim generacijama predaje već 23 godine. Smatra da osim novog objekta, đaci zaslužuju i nove instrumente.

– Škola je poslije zemljotresa dobila nekoliko klavira kao donaciju, i djeca na tim instrumentima sviraju i danas, četrdeset godina kasnije. Međutim, i pored svega postižu vrhunske rezultate- ponosna je Đurovićeva.

Nastava u dvije škole

Muzičku školu pohađa 900 učenika, ali zbog nedostatka prostora, za 200 đaka nastava se organizuje u dijelu osnovne škole u Boriku.

(EuroBlic)