Vijesti 30.08.2016.

Obnova studentskog centra u Banjaluci: Novac odobren, tenderi propadaju, Vlada ćuti

ČITANJE: 2 minute

Za obnovu studentskog centra u Banjaluci prije više od tri godine je odobreno milion i po KM, a ni marka za to još nije upotrebljena.

Kako su nedavno upozorili i revizori, novac je 2013. odobren iz Razvojnog programa RS za sanaciju postojećih objekata za smještaj studenata, odnosno prvog i drugog paviljona SC “Nikola Tesla”. Tek sada se, međutim, očekuje da Vlada potvrdi da će sanacije i biti, te kako će novac biti upotrebljen. Uprava SC sada predlaže da se radi sanacija vodovodnih i elektro instalacija, mada je raniji plan bio da se obnove fasada i stolarija.

– Kada sam preuzeo funkciju konsultovali smo Direkciju za obnovu i izgradnju, koja nadzire ulaganje sredstava za objekte od javnog značaja u RS, a oni su dali mišljenje da bi bilo korisnije taj novac uložiti u zamjenu instalacija, kako bismo popravili generalno uslove u paviljonima jedan i dva, te u studentskoj menzi. Tražili smo i saglasnost Ministarstva finansija da se novac usmjeri za to. Kompletnu informaciju smo Vladi uputili u martu ove godine i sada je na njima da zauzmu stav. Naša namjera je bila da ne dođemo u sitaciju da imamo “okolo gladac, a iznutra jadac”. Osim toga, tender koji je raspisivan za obnovu fasade i stolarije je propao – kaže direktor SC Zoran Babić.

U protekle tri godine, tvrdi on, rješavali su se neki problemi koji su smetali da se ovakva investicija realizuje.

– Jedna od osnovnih stvari bilo je pitanje vlasništva nad zemljištem i zgradama. Ti imovinsko-pravni odnosi nisu bili riješeni kada sam preuzeo posao, jer je studentski centar samo bio u posjedu te imovine, a sada imamo rješenje da je vlasnik toga Vlada, što je i preduslov za bilo kakve radove. Uzalud bi bilo i raspisivati bilo kakve tendere dok nemate čistu dokumentaciju. I dobijanje lokacijskih uslova je poslije toga potrajalo, kao i ostale procedure – objašnjava Babić zašto sanacija još nije ni počela, mada je novac odobren.

Vlada RS, saznajemo, još nije razmatrala njihov predlog, ali je nedavno premijerka Željka Cvijanović najavila rekonstrukciju dva paviljona.

Približiti uslove smještaja

U starim studentskim paviljonima smješteno je oko 950 studenata, a od posljednjih većih ulaganja prošlo je 15 godina.

– Bilo bi idealno kada bismo uspjeli da uslove smještaja u ta dva paviljona približimo onima u trećem paviljonu, dok će četvrti standardom biti daleko najbolji – kaže Babić.

(EuroBlic)