Magazin 15.04.2016.

Obnovljeni Koloseum izgleda gotovo isto kao prije 2.000 godina

ČITANJE: 1 minuta
koloseum
Znameniti rimski Koloseum blista nakon trogodišnje obnove koju je finansirala italijanska kompanija luksuzne kožne robe, ali nisu svi srećni što je održavanje povijesnog zdanja povjereno privatniku u zamjenu za prava na komercijalno iskorištavanje.

Kada se sljedeće sedmice završi prva faza 25 miliona evra vrijednog obnavljanja Koloseuma, možda i najpoznatijeg italijanskog spomenika, on će izgledati gotovo isto kao prije 2.000 godina. Sedrena površina otvorene arene, gdje su se nekad gladijatori borili s lavovima, potamnila je od dugotrajne izloženosti onečišćenom zraku.

Nakon trogodišnjeg čišćenja mlazovima vode i nježnim četkanjem, kamenu je postupno vraćena njegova veličanstvena bjelina. Fasada je sada gotovo onakva kakva je bila u antici, kaže direktorica Koloseuma Rossela Rea ispred sjeverne, najbolje očuvane strane spomenika, prenosi Hina.

Vanjski radovi na čišćenju stoje 6,5 miliona evra i biće završeni 22. aprila, dan prije nego što Rim slavi 2769. godišnjicu osnivanja. Čišćenje je otkrilo i neke nove detalje, poput brojeva koji su označavali tribine i znakove popravaka iz trećeg vijeka nakon požara.

Amfiteatar izgrađen između 70. i 80. godine rimski su carevi koristili kao mjesto javnih pogubljenja i krvavih sportova, poput borbi gladijatora i divljih životinja pred 50.000 ljudi. S padom Rimskog Carstva palo je i zanimanje za Koloseum, a u šestom je vijeku južni dio djelimično razrušen nakon potresa. To mu daje današnji izgled nedovršene arene.

Koloseum je zajedno s rimskim forumom najpopularnije turističko odredište u Italiji. Godišnje privlači 6,5 miliona posjetitelja i nosi 50 miliona evra prihoda od ulaznica. U idućim će fazama obnove restauratori raditi na podzemnim prolazima i unutrašnjim hodnicima.

(Klix)