Vijesti 04.09.2019.

Obnovljeno 12 škola, radi se u još četiri

ČITANJE: 2 minute

Ovogodišnja obnova škola, u okviru plana vrijednog 600.000 KM, uspješno je okončana tokom ljetnjeg raspusta na većini planiranih objekta.

Prema podacima resornog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport – tokom ljeta aktivno se radilo na sanaciji i obnovi ukupno 16 gradskih i prigradskih škola.

-Do sada su ovi radovi okončani u 12 škola, a ovih dana iz gradskog budžeta su obezbijeđena i dodatna sredstva za još tri objekta – obnovu krova Škole učenika u privredi i Centra „Zaštiti me“, te za zamjenu kotlova u školi u Bočcu, što bi trebalo biti završeno do kraja godine – naglasili su iz ovog odjeljenja.

Pojedinačno, najveći projekat odnosi se na obnovu krova na područnoj školi „Miroslav Antić“ u Borkovićima, koja je još u toku. Radovi su vrijedni oko 103.000 KM.

Takođe, radovi su u toku u OŠ „Đura Jakšić“ gdje bi preostali radovi na sanaciji sanitarnih čvorova trebalo da budu okončani ovih dana.

Pored toga, uskoro će početi i radova na zamjeni dijela vanjske stolarije na školi „Petar Kočić“ u Kolima i rekonstrukciji područne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima, za šta su u toku postupci javnih nabavki.

Uoči početka tekuće školske godine, protekle sedmice, zvanično je otvoren dograđeni dio Osnovne škole „Branko Radičević“, sa osam novih učionica, za čije je opremanje novac obezbijeđen u okviru ovogodišnjeg plana obnove škola. Istovremeno, radi se na pripremi još jednog velikog projekta – izgradnji nove fiskulturne sale, koja bi se trebalo naći pored ove škole.

Uz učenike ove najveće škole u RS,  bolje uslove za rad dobili su i đaci Osnovne škole „Mladen Stojanović“ Bronzani majdan, gdje je saniran krov, za šta je izdvojeno oko 65.000 KM. U istoj školi, urađen je i novi sanitarni čvor.

Takođe, sanacija sanitarnih čvorova urađena je i u školama: „Sveti Ćirilo i Metodije“ Piskavica, „Ivan Goran Kovačić“ Lazarevo, „Georgi Stojkov Rakovski“ Nova varoš, i „Milutin Bojić“ Mišin han.

U područnom odjeljenju OŠ „Vuk Karadžić“ Česma zamijenjena je unutrašnja stolarija i nabavljena nova kotlovnica, a sitniji radovi obavljeni su i u školama „Milan Rakić“ (natkrivanje svjetlarnika) i „Borisav Stanković“ (izrada ulaznih vrata na sportskoj dvorani i prozora na svlačionicama).

Područno odjeljenje OŠ „Stanko Rakita“ Debeljaci ovog ljeta dobilo je centralno grijanje, a novi kotlovi i pumpe ugrađeni su u školama „Vojislav Ilić“ u Krupi i „Petar Kočić“ u Kolima, gdje su sanirani i podovi. Radovi su okončani i u školi „Jovan Dučić“ u Kuljanima, gdje su takođe sanirani podovi u učionicama.

Projekat obnove škola provodi Grad u saradnji sa republičkim institucijama.