Vijesti 27.04.2016.

Oboren iznad Srbije 1999, postaje prvi čovjek američke avijacije

ČITANJE: 1 minuta
20160427091216_367046
General Dejvid Goldfejn nominovan je na mjesto načelnika štaba američke vojne avijacije 17 godina nakon što je preživio obaranje svog aviona F-16 iznad Srbije.

Goldfejn će na poziciji prvog čovjeka američke avijacije zamijeniti Mark Velša koji ide u penziju, navodi se u zvaničnoj publikaciji američke vojske “Stars end strajps”.

U tekstu pod naslovom “Vojni pilot nekada oboren iznad Srbije, sada viđen za mjesto na čelu avijacije”, navodi se da je Goldfejnov uspon bio veoma brz i da on stiže na novu poziciju nepunih godinu dana nakon što je unaprijeđen u generala sa četiri zvjezdice.

Uprkos visokim pozicijama u Združenom štabu vojske SAD i komandi američke avijacije od 2011. do 2015. godine, Goldfejn je najpoznatiji po svojim iskustvima u ratnim dejstvima, prije svega iz 1999. godine kada je NATO bombardovao Srbiju.

“On je često govorio o noći u kojoj je raketa zemlja-vazduh eksplodirala pored njegovog aviona iznad Beograda 2. maja 1999. godine”, piše list.

U tekstu se navodi da se Goldfejn katapultirao iz svog aviona F-16 te noći i nakon pada sa padobranom uspio da se domogne Kosova gdje ga je dva sata kasnije pokupila spasilačka helikopterska misija.

Međutim, prema dostupnim informacijama Goldfejn je evakuisan na drugi način nakon što ga je oborila ekipa 3. raketnog diviziona iz sastava 250. raketne brigade protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije, raktenim sistemom S-125 Neva iz sela Karlovčić.

On je pokušao da preleti do BiH, ali je morao da se katapultira i prizemljio se u ataru sela Sinošević, dok je njegova letjelica pala u blizini Šapca.

Goldfejn je bio direktan učesnik i u vojnim operacijama “Pustinjska oluja” u Iraku tokom Zalivskog rata i “Istrajna sloboda” u Avganistanu.

(Agencije)