Politika 26.04.2016.

Oboren srpski prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH

ČITANJE: 1 minuta
predstavnicki dom
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PS BiH bez rasprave ponovo je dala negativno mišljenje za prijedloge Zakona o Ustavnom sudu BiH i izmjene Krivičnog zakona BiH.

Ove prijedloge zakona u parlamentarnu proceduru uputili su članovi klubova poslanika SNSD-a i SDS-a u ovom domu. Većina članova komisija i dalje smatra da ovi zakoni nisu usklađeni sa Ustavom BiH. Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH strane sudije trebalo je da budu zamijenjene domaćim. Protiv ovog rješenja i danas su glasali bošnjački poslanici, dok se hrvatski članovi Ustavnopravne komisije nisu pojavili prilikom glasanja.

Inicijativa za zakonsko regulisanje rada Ustavnog suda BiH i isključivanje stranaca iz njegovog sastava uslijedila je iz Republike Srpske nakon što je Ustavni sud BiH u novembru prošle godine, na zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, proglasio neustavnim Dan Republike Srpske koji se obilježava 9. januara.

Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona predviđeno je brisanje člana koji propisuje kazne za nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

(RTRS)