Politika 11.08.2021.

Obraćanje Milovana Bjelice povodom 31. godine od osnivanja SDS-a za područje Romanije i Glasinca

ČITANJE: 2 minute

Danas se navršava 31. godina od kako je osnovana Srpska demokratska stranka za područje Romanije i Glasinca. Tim povodom, predsjednik OO SDS Sokolac Milovan Bjelica, uputio je pismo javnosti koje prenosimo u cijelosti:

,,Ovoga 11. avgustovskog dana, draga braćo i sestre želim sa vama da podjelim razmišljanja o istorijskom trenutku koji traje ili koji se evo već četvrt vijeka svakodnevno obnavlja.

Taj trenutak dr Aleksa Buha, ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srpske i 1996. godine predsjednik Srpske demokratske stranke shvatio je i obrazložio još te prve mirnodopske godine u knjizi ‘Argumenti za Republiku Srpsku’ u izdanju Matice srpske.

Od tada do danas, traje argumentovana mirnodopska odbrana Republike Srpske. A time i odbrana istine, prava i slobode. Slobode govora, slobode mišljenja i prava na odlučivanje o svom postojanju na prostorima zapadno od Drine.

Određivanjem pritvora generalu Savčiću od strane Suda BiH, iako on nije prekršio bilo kakvu mjeru obezbjeđenja, nije napuštao zemlju i nije uticao na svjedoke u svom predmetu, praktično je otpočela sezona lova zbog verbalnog delikta. Time su napadnute sve one slobode za koje se Srpska demokratska stranka zalaže od svog osnivanja.

Prof. dr Jovan Rašković na osnivačkoj Skupštini SDS-a za Romaniju i Glasinac – Stadion „Bara“, Sokolac, 11. avgust 1990. godine

General Savčić nije osuđen za bilo koje krivično djelo i jedini mu je grijeh što se usudio da razmišlja i da koristi pravo na slobodu mišljenja.

Ovo hapšenje je još jedna potvrda potrebe za argumentima za Republiku Srpsku.

A u tim teškim vremenima nemamo mnogo svojih sposobnih ljudi, jer su ili napustili zemlju ili su zapali u malodušnost. Pojedine politike su kratkovido forsirale podobne, njegovale udvorništvo i od drveća nisu vidjele šumu.

Danas nam je potrebno saborstvo koje je jedino Srpska demokratska stranka pokazala da umije da stvori. Iz tog saborstva nastala je SAO Romanija pa Republika Srpska. Sinonim za slobodu ostatka ostataka naklanog naroda.

Zato čuvajmo svoju Republiku jer time čuvamo slobodu spolja, a sačuvajmo Srpsku demokratsku stranku jer time čuvamo slobodu iznutra.

Na mnoga ljeta!

Živjeli!”

Oznake: Milovan Bjelica