Region 25.01.2022.

OBRAČUN: Krivokapić krenuo u čistku kadrova bliskih Abazoviću

ČITANJE: 2 minute

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić sprovodi neki vid “čistke” u aktuelnoj Vladi. Koalicija “Crno na bijelo”, čiji je lider Dritan Abazović, podnela je inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi, Krivokapić je odlučio da instituciju koju predvodi uslovno rečeno očisti od ministara koji su otvoreno pružili podršku Abazoviću.

Pored zahteva za smenu samog Abazovića, na udaru su se našli i njegovi najbliži saradnici. Reč je o ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova – Sergeju Sekuloviću i Đorđu Raduloviću, prenosi nova.rs.

Sekulović je izgubio poverenje premijera prilikom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju, kada je predložio da se svečanost odloži. Krivokapić je još u septembru želeo da smeni ministra policije, ali je veto na tu odluku stavio Abazović. Međutim, Krivokapić je sada odlučio da preuzme koordinisanje ministrstvom pravde, što je doskora obavljao Sekulović.

Ministar je za to saznao na sednici Sudskog saveta i kako je istakao, ranije o tome nije bilo govora od strane premijera.

Pored Sekulovića, na “klimavim nogama” je i Đorđe Radulović, ministar koji je sa Abazovićem putovao u Vašington pre nekoliko meseci, kada je navodno ideja o manjinskoj Vladi predočena Gabrijelu Eskobaru – specijalnom američom izaslaniku za Zapadni Balkan, što je Krivokapić označio kao izdaju.

“Radi za manjinsku vladu”

Radulović, kako je danas istakao premijer, još od septembra prošle godine radi za manjinskz Vladu.

“To je jasno kao dan i tome svedoče brojna putovanja i kontakti. U ovom trenutku sam pokrenuo dovoljno”, kazao je premijer odgovarajući na pitanje hoće li smeniti Radulovića sa mesta ministra.

Iako Radulović i dalje obavlja funkciju ministra spoljnih poslova, smenjen je sa čela Državne delegacije Crne Gore za pregovore i pristupanju Evropskoj uniji.

Na tu funkciju postavljen je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović – Krvokapićev čovek od poverenja.

Da namere budu još jasnije, Dritan Abazović više nije na čelu Saveta za borbu protiv visoke korupcije, a tu funkciju na sebe je preuzeo premijer Krivokapić.

(SB)