Vijesti 25.09.2015.

Obradović: Unija studenata protiv poskupljenja upisa na fakultete

ČITANJE: 1 minuta
Borivoje Obradović
Unija studeneta Republike Srpske ošto se protivi prijedlogu Banjalučkog Univerziteta o poskupljenju troškova upisa studenata na fakultete, izjavio je za Banjaluka.net Borivoje Obradović, predsjednik Unije.

On je precizirao da će od nadležnih zatražiti da se ne prihvati prijedlog Univerziteta o poskupljenju troškova upisa za studente koji obnavljaju godinu.

Prema prijedlogu rukovodstva Univerziteta, cijena upisa za tu kategoriju studenata bila bi izjednačena sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu koji je do sada bio najskuplji u RS.

– Istina je da su u Istočnom Sarajevu takve cijene već desetak godina, a sada i Banjalučki univerzitet želi da usvoji takvu cjenovnu politiku. Međutim, ne shvatamo zašto cijene izjednačene na način da i Istočno Sarajevo smanji cjenovnik i uskladi ga sa onim u Banjaluci, a ne obratno, kako se sada čini – kazao je Obradović.

– Primjera radi, student u Istočnom Sarajevu koji prenosi pet ispita danas plaća 220KM, a u Banjaluci 75 KM. Tako je bilo do sada, a sada kada je to izjednačeno studenti u Banjaluci takođe će plaćati 220 KM. Mi smo rektoru Stanku Staniću prije nekoliko dana predlagali da se 50 odsto te, više cijene plaća prilikom upisa, dok bi oko preostalih 50 odsto pregovarali tokom godine, u pokušaju da smanjimo taj iznos – navodi Obradović.

(Banjaluka.net)