Magazin 26.11.2018.

OBUKA BESPLATNA Igranje bridža fitnes za mozak

ČITANJE: 1 minuta

Zaljubljenici misaonih igara, strategije i kombinatorike iz Banjaluke koji su željni novih znanja imaće uskoro priliku da nauče igrati bridž, jednu od najpopularnijih svjetskih igara logike i inteligencije.

Jednomjesečna škola bridža, koju organizuje Bridž klub “Banjaluka”, počinje 3. decembra u galeriji UDAS u banjalučkom naselju Starčevica. Obuka je besplatna, a prijaviti se mogu svi, od sedam do 77 godina.

– Svake godine organizujemo nekoliko škola bridža s ciljem popularizacije ove interesantne igre, koja je slabo razvijena u RS i BiH, za razliku od evropskih i svjetskih država, gdje se bridž izučava u školama i na univerzitetima. Broj polaznika nije ograničen, a zainteresovani nam se mogu javiti putem naše “Fejsbuk” stranice ili na broj telefona 065/640-000 – rekao je predsjednik BK “Banjaluka” Miodrag Stanivuković i dodao da je za sedam godina, koliko klub postoji, kroz njihovu školu prošlo više od 400 polaznika.

Prema njegovim riječima, bridž je veoma koristan za mentalno zdravlje jer predstavlja neki vid fitnesa za mozak.

– Bridž je kartaška igra, ali ne kockarska, jer je faktor sreće sveden na minimum. To je, prije svega, sport u kojem do izražaja dolaze inteligencija, sposobnost za kombinatoriku i strategiju, te timski duh. Dio je svjetske porodice misaonih igara i igranje bridža smanjuje rizik od obolijevanja od demencije, poboljšava pamćenje i razvija mozak – priča Stanivuković.

Ističe da su prije godinu, uz podršku Gradske uprave Banjaluka, počeli sa školom bridža u banjalučkoj Gimnaziji.

BK “Banjaluka” osnovan je 2011. godine i broji oko 30 aktivnih igrača koji se takmiče na turnirima, a ima i isto toliko rekreativaca.

(Glas Srpske)