OBUKA ZA LJEKARE Prva vještačka pluća u BiH u Kliničkom centru Banjaluka

Doktor Vojka Gorjup iz Ljubljane učestvovala je danas u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci u obuci ljekara za rad sa uređajem ECMO – prvim vještačkim plućima u BiH, izjavio je Srni direktor UKC-a Vlado Đajić.

Obuka je izvršena na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane.

“Važno je naglasiti da je naša ustanova jedina u Republici Srpskoj koja posjeduje ovaj aparat. U sklopu kontinuirane medicinske edukacije u toku su pregovori sa Njemačkom, Amerikom i Izraelom, koji će se uskoro nađi na listi zemalja u koje odlazi naše medicinsko osoblje kako bi se edukovali i naučeno primijenili u UKC s ciljem podizanja nivoa zdravstvene usluge”, rekao je Đajić.

On je naveo da UKC već godinu dana sarađuje sa internističkom Jedinicom intenzivnog liječenja u UKC Ljubljana, gdje je zaposlena Vojka Gorjup.

“Gorjupova je specijalista internista-intenzivista, koordinator za supspecijalizaciju iz intenzivne terapije u Sloveniji i direktor ECMO centra za Sloveniju. Ona već četvrti put boravi u Banjaluci gdje zajedno sa našim ljekarima radi na kontinuiranoj medicinskoj edukaciji iz intenzivne medicine, hemodinamskog praćenja kritično oboljelih pacijenta, te uvođenju kolega u rad ECMO – ekstrakorporalne membranske oksigenacije”, rekao je Đajić.

On je pojasnio da je vantjelesna membranska oksigenacija vrsta liječenja za održavanje životno ugroženih bolesnika u životu, čiji je cilj da potpomogne rad srca i pluća.

Đajić kaže da se koristi kod bolesnika sa teškim zatajenjem plućne funkcije, dodajući da ECMO omogućava izmjenu gasova i održavanje krvotoka u tijelu.

On je izrazio zadovoljstvo zbog nabavke ovog vrijednog aparata koji spašava najugrožene pacijente, te naglasio važnost uspješne saradnje dva klinička centra, kao i konkretnih rezultata koji proizilaze iz nje.

“Naše trajno opredjeljenje je ulaganje u znanje medicinskog osoblja i konstantno obnavljanje skupe opreme u čemu veliku podršku pružaju Ministarstvo zdravlja Republike Srpske i Vlade Srpske”, istakao je Đajić.

On je naglasio da je jedan od takvih primjera upravo i nabavka ECMO aparata i edukacija koju sprovodi Gorjupova sa medicinskim osobljem u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane kod životno ugroženih pacijenata.

Gorjupova je naglasila da je tokom dugogodišnjeg rada imala priliku da sarađuje sa brojnim ljekarima iz cijelog svijeta, te da je zadivljena nivoom znanja koje posjeduju ljekari u Banjaluci, a koje, kako je rekla, parira svjetskim stručnjacima.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je aparat ECMO nabavljen za Kliniku intenzivne medicine za nehiruške grane UKC-a, ocijenivši da je to pokazatelj visokog nivoa pružanja zdravstvenih usluga životno ugroženim pacijentima.

“UKC Srpske je spreman da odgovori tom izazovu, kako opremom tako i znanjem. Zahvaljujući ovom aparatu stopa preživljavanja najugroženijih pacijenata je između 40 i 50 odsto”, rekla je Gorjupova.

Ona je danas održala i predavanje specijalizantima i specijalistima uključenim u liječenje kritično oboljelih o temi “Osnove venovenske ekstrakorporalne membranske oksigenacije”.

(Nezavisne)

GRADSKI ODBOR SNSD BANJA LUKA: Usvojena pravila i procedure za provođenje unutastranačkih izbora

Predsjedništvo Gradskog odbora SNSD Banja Luka na današnjem sastanku usvojilo je pravila i procedure za provođenje unutastranačkih izbora u 97 mjesnih organizacija. Ovo je na svom Twitter profilu objavio predsjednik GO SNSD Banja Luka, Igor Radojičić. Predsjednistvo Gradskog odbora SNSD Banja Luka usvojilo pravila i procedure za provodjenje unutastranackih izbora u 97 mjesnih organizacija. pic.twitter.com/UlKlLgBBhl

HAJKA: Grupa mladića upala u “Manju” u Sarajevu i prijetila radnicima

Ne prestaje hajka na pekaru „Manja“ u Sarajevu i vlasnika kompanije „Krajina Klas“ iz Banjaluke Sašu Trivića. Grupa mladića je ispred ove pekare u Vogošći danas oko 14.30 okačila natpis “Srebrenica, 28. divizija” i prijetila radnicima. Mladići su pozivali na bojkot kupovine proizvoda u ovoj pekari. Kako prenosi hayat.ba policija je intervenisala, uklonila natpis i

DNS optužuje Srpskainfo portal i tvrdi da ostaje vjeran koaliciji sa SNSD

Demokratski narodni savez i dalje ostaje čvrsto na svojim proklamovanim politikama, saradnji sa koalicionim partnerima, prije svega SNSD, svjesni činjenice i potrebe sadašnjeg trenutka, da moramo imati snažnu i jedinstvenu nacionalnu i ekonomsku politiku, kako u Republici Srpskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. To je saopšteno iz DNS nakon što je SrpskaInfo portal  jutros objavio pismo

ISPUNILI SVE ZAKONSKE USLOVE: “Svjetlost” dobila status specijalne bolnice

Dobijanjem statusa Specijalne bolnice za oftalmologiju “Svjetlost” Banjaluka, sada već bivša Klinika “Svjetlost” postala je usko specijalizovana bolnica koja je ispunila sve zakonske uslove da se na najvišem nivou može baviti oftalmologijom. Bojan Kozomara, direktor Specijalne bolnice za oftalmologiju “Svjetlost” Banjaluka i specijalista oftalmologije, kaže da su pored dobijanja ovog pravnog statusa dobili i vrlo

VIŠKOVIĆ SA RADOJIČIĆEM: Vlada RS će za saobraćajnicu do UKC-a dati 2,5 miliona KM

Vlada RS će finansirati gradnju saobraćajnica prema Univerzitetskom kliničkom centru RS na Paprikovcu sa 2,5 miliona KM. Dogovoreno je to na današnjem sastanku premijera RS Radovana Viškovića, pojedinih ministara u Vladi RS i gradonačelnika Igora Radojičića. – Čuli smo šta Grad planira raditi i u kojoj fazi se nalaze ti projekti te da li su

UKC RS: Direktor Vlado Đajić sa devetočlanim timom stručnjaka iz Srbije

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da je opredjeljenje rukovodstva ove ustanove ulaganje u edukaciju zaposlenih, čemu će doprinijeti i današnja posjeta devet stručnjaka iz Srbije, koji će sa ljekarima UKC-a izvesti složene procedure i operativne zahvate iz svojih oblasti. Đajić je istakao značaj posjete eminentnih stručnjaka, ocijenivši da

MOMCI, OBRATITE PAŽNJU Zanimljiva ponuda na “Spotted Banja Luka”

Na Fejsbuk stranici “Spotted Banja Luka” danas je osvanula zanimljiva ponuda. U pitanju je poruka osobe koja traži momka za povremeno druženje i “svakakve igrice”. U objavi se navedeni i specifični zahtjevi, kao i jedna molba. Na ovu objavu mnogi su komentarisali i tražili dodatne detalje ovog “konkursa”. (Srpskainfo)