Vijesti 07.03.2016.

Obuku o izučavanju holokausta pohađalo 65 nastavnika

ČITANJE: 2 minute
predrag damjanovic
Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović izjavio je danas da je obuku o pedagoškom pristupu izučavanju Holokausta, u saradnji sa Institutom “Jad Vašem” iz Izraela, do sada pohađalo 65 nastavnika iz Republike Srpske.

– To predstavlja dobar potencijal da oni svoja znanja prenesu na druge nastavnike i učenike- rekao je Damjanović u Kozarskoj Dubici.

On je naveo da seminar o izučavanju Holokausta, koji se danas za 20 profesora srpskog jezika i istorije održava u Kozarskoj Dubici i Donjoj Gradini, već petu godinu organizuje Republički pedagoški zavod sa Institutom “Jad Vašem” Jugoistočna Evropa.

– To je jako bitno za Republiku Srpsku i Srbe sa prostora bivše Jugoslavije jer smo u pethodnim ratovima praktično doživjeli sve strahote koje su doživjeli i Jevreji- naglasio je Damjanović.

On je najavio da će grupa od 20 nastavnika, čija je obuka započela danas, sredinom godine ići u Jerusalim na dodatnu obuku u trajanju od sedam dana, s ciljem da stečeno znanje po povratku prenesu drugim nastavnicima i primijene u svojim učionicama.

Direktor Javne ustanove Spomen-područje “Donja Gradina” Tanja Tuleković potvrdila je da to memorijalno područje godišnje obiđe između 10 i 12 hiljada posjetilaca, među kojima su i organizovane posjete učenika osnovnih i srednjih škola.

– Ovaj seminar je veoma značajan jer naši profesori imaju mogućnost da nauče pedagoški pristup u izučavanju Holokausta i da to primijene na našu istoriju i stradanje od ustaškog zločina genocida u Jasenovcu i Donjoj Gradini- rekla je Tulekovićeva.

Ona je navela da Spomen-područje “Donja Gradina” svake godine proširuje krug profesora i obrazovnih ustanova sa kojim sarađuju i čiji učenici dolaze u to spomen-područje.

Šef Odjeljenja za Centralnu Evropu Međunarodne škole “Jad Vašem” u Izraelu Hava Baruh izjavila je da ta ustanova radi sa profesorima širom svijeta i prenosi iskustva o izučavanju Holokausta.

– Kada govorimo o Holokaustu, mi razumijemo da to nije samo komemoracija, već učenje o razlozima zašto se to dogodilo- rekla je Baruhova novinarima.

Ona je naglasila da dolazak u Donju Gradinu gubi smisao ako mlade generacije ne znaju šta se i zašto tamo dogodilo.

– Razumijemo da nije dovoljno samo govoriti o patnji i krvi jer pokušavamo da analiziramo zašto se to dogodilo i to je velika razlika- zaključila je Baruhova.

(Agencije)