Vijesti 12.04.2016.

Obustavljanje izdavanja mjesečnih karata za prevoz učenika u RS

ČITANJE: 2 minute
mjesecne karte gradski prevoz
Izdavanja mjesečnih karata bez naplate za prevoz učenika osnovnih škola i radnika u RS za maj biće obustavljeno, ukoliko resorno ministarstvo ne izmiri obaveze najkasnije do 25. aprila.

Ovo je odlučio Izvršni odbor Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore RS, jer resorno ministarstvo nije izmirilo obaveze po osnovu dostavljenih faktura prevoznika za prevoz učenika osnovnih škola i radnika.

– Navedena naknada prevoznicima, od strane Ministarstva prosvjete i kulture RS, nije plaćena od 1. oktobra 2015. godine, što je dodatno zakomplikovalo ionako tešku materijalnu situaciju u kojoj posluju prevoznici i dovelo ih u situaciju u kojoj nisu u mogućnosti redovno izmirivati svoje obaveze – saopšteno je danas iz Privredne komore RS-a.

Izostanak isplate naknade za prevoz učenika osnovnih škola i radnika značajno utiče na poslovanje društava u grani saobraćaja i veza, tako što izaziva probleme u funkcionisanju i poslovanju ovih privrednih društava, a kod pojedinih malih privrednih subjekata može da dovede i do gašenja društva.

– Višemjesečni zahtjevi, apeli i urgencije prevoznika, koji traju od decembra 2015. godine do danas, da se izmiri bar dio duga, nisu naišli na razumijevanje, iako su prevoznici svoj dio obaveze ispunili u potpunosti, odnosno obezbijedili su uslugu prevoza redovno i bez zastoja, uprkos činjenici da se njihove obaveze nagomilavaju i dodatno uvećavaju po svim stavkama, a posebno po osnovu nabavke repro-materijala i goriva kao osnovnog sredstva za pružanje usluge prevoza – ukazuju iz Privredne komore RS.

Ovaj zaključak dostavljen je i Vladi, te ministarstvima prosvjete i kulture, finansija te saobraćaja i veza RS-a, a članovi Izvršnog odbora Udruženja saobraćaja i veza i prevoznici putnika RS-a očekuju da će nadležni organi izmiriti svoje obaveze kako je i ugovoreno, te da neće morati pristupiti realizaciji navedenih zaključaka.

(Agencije)