Vijesti 23.01.2023.

Obustavljena istraga protiv Hamze Čardaklije osumnjičenog za terorizam

ČITANJE: 1 minuta

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizma, zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

Iz Tužilaštva navode da je naredba o obustavi istrage donesena još 3. oktobra prošle godine jer je “utvrđeno da nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni učinio krivično djelo”, prenosi Birn.

Čardaklija je nakon dojave američkog FBI-a osumnjičen za krvično djelo prijetnje terorističkim činom po ugledu na pucnjave u SAD.

Osumnjičenog je juna prošle godine uhapsila policija Federacije BiH u sarajevskoj opštini Novi Grad zbog prijetnji na internetu da će počiniti masovna ubistva u Sarajevu, po uzoru na SAD i školi u Teksasu.

Sud BiH odredio je Čardakliji pritvor zbog bojazni da će boravkom na slobodi osumnjičeni ponoviti ili dovršiti pokušano krivično đelo, te da će učiniti krivično djelo kojim prijeti.

On je, koristeći znanje iz oblasti informacionih tehnologija, na inostranom internet serveru i portalu za razmjenu poruka iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD, kao i prijetnje oružanim napadom i preduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti, na području Kantona Sarajevo.

Čardaklija je prilikom obraćanja Sudu BiH rekao da “jeste napisao komentar, ali da to nije mislio”.

(Srna)