Politika 03.02.2016.

Obustavljena istraga protiv Milorada Dodika

ČITANJE: 1 minuta
dodik
Nakon što je sredinom januara donijelo odluku o provođenju istrage protiv čelnika republike Srpske i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorda Dodika, Državno tužilaštvo BiH ju je naknadno i povuklo, saznaje Večernji list BiH.

Tužilaštvo BiH je, naime, po informacijama dobijenim od izvora u toj instituciji, povuklo naredbu o pretresu objekata, računa i svih transakcija koje koristi predsjednik Republike Srpske. Raniji nalog da se izvrši pretres objekata, računa i svih transakcija koje koristi Dodik bila je izdana 14. januara.

Inicijativa o hapšenju Dodika je, prema određenim izvorima, trebala poslužiti da se umiri bošnjačka javnost, poslije određivanja pritvora lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću.

Kako se u javnosti do sada spominjalo, istragu protiv Milorada Dodika u tajnosti je navodno vodilo više tužilaca iako je voditelj Odjeljenje za organizovani kriminal Božo Mihajlović ustvrdio kako formalne istrage nema.

Zanimljivo je kako je u više navrata državni ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, koji formalno ne bi trebao imati nikakve veze sa SIPA i Tužilaštvom BiH, najavljivao kako će Dodik biti uhapšen te da za to ima dovoljno dokaza.

(NN)