Vijesti 18.01.2023.

OBUSTAVLJENA PRAKSA Studenti Veterinarskog fakulteta u Sarajevu zaraženi Q groznicom

ČITANJE: 1 minuta

Dvadesetak studenata Veterinarskog fakulteta Sarajevo se razboljelo, a kod četvoro od njih potvrđena je zaraza Q groznicom.

Kako Klix nezvanično saznaje, postoji sumnja da su se studenti zarazili prilikom nastave na Poljoprivrednom dobru Butmir, koje je u vlasništvu Kantona Sarajevo. Do zaraze se dolazi prilikom direktnog kontakta sa životinjama, a simptomi su slični gripu.

Zaraženi Q groznicom imaju visoku temperaturu i iznad 40 stepeni, jake glavobolje, groznicu, tešku malaksalost, mijagiju i znojenje. Povišena temperatura može trajati od jedne do tri sedmice.

Prema svjedočanstvu studenata, na PD Butmir su i ranije bili loši higijenski uslovi i bilo je zabilježenih slučajeva kožnih bolesti kod studenata, prenosi Klix.

Dekan Veterinarskog fakulteta Muhamed Smajlović kazao je kako imaju nekoliko slučajeva, ali navodi da je još prerano to povezati sa nastavom na PD Butmir, tj. farmi Bojnik. Uprkos tome što nisu sigurni kako je došlo do zaraze, naglašavaju da je preventivno prekinuto izvođenje nastave u tome dijelu.

“Ima par slučajeva, sad da li se mogu povezati sa (PD Butmir) to još ne znamo. Previše je rano da se o tome uopće govori. Mi smo već pokrenuli analizu, uzoraka koji dolaze i obustavili nastavu. Iako nemamo vezu direktnu sa tim, obustavili smo sve i prešli na druge nastavne baze”, kazao je Smajlović.

Dodao je da se prema zahtjevu inspekcije trenutno vrši analiza nalaza te će ukoliko uzorci budu pozitivni informacije biti dostavljene inspekciji.

“Analiziraju se uzorci sa farme, da vidimo šta će biti. Rezultate analize smo mi dužni, ako budu pozitivni, svakako dostaviti prvo inspekciji. To funkcioniše tako što laboratorije dobiju nalog od inspekcije i mi ne smijemo nikome govoriti o nalazima ni rezultatima osim naručiocu”, rekao je Smajlović.