Vijesti 18.03.2016.

Obustavljeni svi radovi na Južnom toku

ČITANJE: 1 minuta
juzni tok
Moskva je obustavila sve radove u vezi sa projektom gasovoda “Јužni tok”, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov Ranije tokom dana, ambasador EU u Rusiji.

Vigaudas Ušackas izjavio je da je EU spremna da razgovara o implementaciji projekta “Јužni tok” ukoliko se on usaglasi sa trećim energetskim paketom EU.

-Projekat `Јužni tok` ne postoji, on je zatvoren, ne radi se ništa po tom pitanju. Projekat je prekinut zbog stava Evropske komisije- potvrdio je Peskov novinarima.

Ruski izaslanik u EU Vladimir Čižov izjavio je u srijedu, 16. marta, da su obnovljeni pregovori o projektu “Јužni tok”, kojim bi se zadovoljila evropska potražnja za ruskim prirodnim gasom, “bili na stolu”.

Krajem 2014. godine, Moskva je najavila ukidanje projekta gasovoda “Јužni tok”, koji je trebalo da prolazi kroz Crno more, preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do Italije i Austrije. Nakon ukidanja projekta, Rusija je objavila planove za uspostavljanje gasovoda “Turski tok”, što bi bila zamjena za “Јužni tok”.

(Agencije)