Vijesti 02.03.2017.

Obveznicama do mazuta za završetak sezone grijanja u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

“Toplana” planira da kroz drugu emisiju obveznica obezbijedi 3,5 miliona KM kojom bi bio nabavljen mazut za grijanje do kraja ove grijne sezone.

Navedeno je to u odluci o drugoj emisiji obveznica, koja će biti jedna od tačaka dnevnog reda vanredne sjednice Skupštine akcionara “Toplane” 17. marta.

U tom dokumentu kao kvalifikovani investitor naveden je grad Banjaluka, a planirano je emitovanje 35.000 obveznica nominalne vrijednosti 100 KM. Kako je objašnjeno, rok dospijeća obveznica je četiri godine od dana upisa emisije u Centralni registar hartija od vrijednosti. Kamatna stopa iznosi sedam odsto na godišnjem nivou.

U Gradskoj upravi su objasnili da “Toplana” ima dovoljno novca za nabavku mazuta do kraja ove grijne sezone – 15. aprila.

– Sredstva od obveznica bila bi kao osiguranje do kraja sezone. Moramo voditi računa da “Toplana” ne dođe u finansijsku blokadu ove sezone, ali i iduće, pogotovo kada se uzme u obzir plan koji predviđa pronalazak strateškog partnera – rekli su u Gradskoj upravi.

Kazali su da ova odluka nema veze sa ovlašćenjem koje je Skupština grada dala gradonačelniku Igoru Radojičiću za pregovore s ciljem zaključenja pravnih poslova, koncesija, kompenzacija ili drugih ugovora vrijednih 3,5 miliona KM.

– Ta odluka je donesena u trenutku kada nije bio operativan kredit od pet miliona KM za nabavku mazuta za ovu zimu, koji je “Toplana” dobila na osnovu garancije grada. Tada je iskorišćeno 1,5 miliona KM, a preostali novac je bio na čekanju. Ovlašćenje gradonačelniku je predstavljalo osiguranje u slučaju da nestane mazuta. Preostalih 3,5 miliona KM od kredita postali su operativni prošli petak i “Toplana” ima novca da redovno može nabavljati mazut – kazali su u Gradskoj upravi.

Nisu mogli precizirati da li će grad biti taj koji će kupiti obveznice.

V.d. načelnika Odjeljenja za privredu i član Komisije za korporativno upravljanje grada Radenko Komljenović rekao je da će ova komisija prije današnje sjednice Skupštine akcionara dati preporuku gradonačelniku Radojičiću u vezi sa ovim prijedlogom.

– Na osnovu te preporuke gradonačelnik će odlučiti kako će glasati predstavnik kapitala grada na Skupštini akcionara “Toplane” – rekao je Komljenović.

Odgovorni u “Toplani” juče nisu odgovarali na telefonske pozive kako bismo od njih čuli stav o emisiji obveznica. Kroz prvu emisiju obveznica “Toplana” je obezbijedila devet miliona KM putem kojih su izgrađena po jedna mini-toplana na drvnu sječku na Starčevici i Kočićevom vijencu.

Ambasador

Izgradnja nove “Toplane” i refinansiranje duga grada najveći su projekti Gradske uprave. Izjavio je to juče gradonačelnik Igor Radojičić na sastanku sa ambasadorom Republike Austrije u BiH Martinom Pamerom.

– Ukoliko uspješno završimo projekat refinansiranja duga, imaćemo značajan novac za nova ulaganja. Tražimo strateškog partnera za “Toplanu” – kazao je Radojičić.

(glassrpske.com)