OC Jahorina i Istočno Sarajevo spremni da ugoste biciklistički karavan sa 150 učesnika Trke kroz Srbiju

Olimpijski centar Jahorina i Istočno Sarajevo spremni su da ugoste karavan od 150 biciklista koji će učestvovati na Trci kroz Srbiju 29, 30. i 31. jula.

Poručeno je ovo na Jahorini gdje je održana pres konferencija podom 59. izdanja najstarije biciklističke trke u regionu. Svečano predstavljanje ekipa zakazano je za 29. jul, kružna trka ulicama Istočnog Sarajeva prema programu je 30. jula, a 31. je start druge etape sa Jahorine odakle će se biciklisti uputiti ka Priboju.

– Velika je čast i priznanje za Jahorinu i Olimpijski centar što ovakva manifestacija počinje upravo kod nas. Međunarodna Trka kroz Srbiju je još jedan dokaz da je Jahorina planina sa ogromnim potencijalom za ljetni turizam, potrudićemo se da budemo dobri domaćini svim učesnicima. Zahvalila bih se predstavnicima biciklističkih saveza Srbije i RS, Vladi RS i gradonačelniku Istočnog Sarajeva što su prepoznali Jahorinu kao adekvantu destinaciju ali i svima koji su svojom podrškom doprinjeli realizaciji trke. Svi učesnici su dobrodošli da isprobaju sve ljetnje sadržaje na Jahorini i uživaju na planini i opuste prije početka trke. Posebno nas raduje da ljudi sve više uviđaju prednosti Jahorine i ljetnom periodu i odlučuju na planini provesti vrele ljetne dane. Takođe bih iskoristila priliku da kažem da su na Jahorinu u toku radovi na 7 značajnih projekata koji napreduju zaista odlično. Trenutno najzanimljiviji je svakako izgradnja Boba na šinama, najdužeg u regionu. Najveća ljetnja atrakcija na planini će biti puštena u pogon u toku avgusta, čija je planirana dužina 2.500 m – rekla je portparol Olimpijskog centra Jahorina Sanja Ćeremidžić.

Treći dan trke, 1. avgusta, planirane su dvije poluetape, kružna trka na Zlatiboru, a potom ista takva u Mionici, dok je 2. avgusta posljednja etapa od Mionice do Požarevca.

– Okupili smo vrlo jake timove iz zemalja okruženja, ali i Norveške, Bjelorusije, Feancuske, Bahreina. Samim tim trka osim sportskog ima veliki turistički značaj što su prepoznali svi gradovi domaćini, a mene posebno raduje što su to Istočno Sarajevo i njegove pripadajuće opštine – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Predsjednik Biciklističkog saveza Srbije Branko Banović poručio je da dva saveza iz godine u godinu jačaju saradnju, što je potvrda i kroz trku “Beograd – Banjaluka” koja je održana već 13 puta.

Veliku podršku organizaciji dali su predstavnici Istočnog Sarajeva i Pala, a predsjednik Skupštine IS Miroslav Lučić i načelnik Pala Boško Jugović naglasili su da im je velika čast, ali i obaveza da budu dobri domaćini.

– Na Palama su trenutno odbojkaši i odbojkašice Srbije, uskoro će biti svjetski biciklisti i možemo da kažemo da je to veliki korak za nas – rekao je Lučić.

Crna Gora proglašava kraj epidemije u junu?

Kraj epidemije virusa korona u Crnoj Gori, ukoliko ne bude novih slučajeva, mogao bi da bude proglašen početkom juna, smatra direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša. “Ako do 2. juna ne bude nijednog slučaja virusa korona, onda možemo reći da smo sa ovom epidemijom završili”, rekao je Mugoša. Mugoša je upozorio građane da nije

BANJALUKA: Od ponedjeljka prilagođeni ljetnji režim polazaka

S obzirom na to da se privredna i ostala djelatnost na području grada Banjaluka vraća u funkciju, da je ukinuto vanredno stanje i policijski čas, od ponedeljka 25. maja, javni prevoz putnika će funkcionisati sa ljetnjim režimom redova vožnje koji će na određenim pravcima biti prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Han: Zapadni Balkan pripada Evropi

Johanes Han, komesar Evropske komisije za budžet i administraciju i bivši komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju poručio je da Zapadni Balkan pripada Evropi. U razgovoru za hrvatski “Express” Han je, između ostalog, odgovorio i na pitanje da li će proces proširenja Evropske unije biti na odgođen na duži period te šta

Video koji prikazuje kako se virus korona proširio svijetom

Virus korona je širom svijeta zarazio više od 5.384.000 ljudi, a do sada je od posljedica infekcije umrlo preko 343.000. Oporavilo se više od 2,2 miliona ljud, a najviše zaraženih i umrlih je u Sjedinjenim Američkim Državama. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da Јužna Amerika postaje novo žarište pandemije. “Chanel 4 News” objavio je video kojim

KOLIKO SU SADA OPASNE SVAKODNEVNE AKTIVNOSTI: Evo šta nosi najviši stepen rizika

Dr Suzan Hasig, epidemiolog Fakulteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Univerziteta Tulejn u Nju Orleansu govorila je o rizicima izlaska u restorane, okupljanja s prijateljima, ali i otvaranja poštanskog sandučeta. Ona preporučuje da se nose maske kad god je to moguće i da se drži rastojanje od dva metra. Visok stepena rizika: Porodična okupljanja

CIK raspisao tender za štampanje i pakovanje glasačkih listića

Centralna izborna komisija (CIK) BiH raspisala je juče međunarodni tender za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 15.novembra, javljau federalni mediji. Vrijednost tendera, odnosno ugovorenih usluga objavljenih i na Portalu javnih nabavki, procijenjena je na 1.111.100 maraka, prenosi “Avaz.ba”. Rok za dostavu ponuda je 6.jul do 14

IZETBEGOVIĆ: 1986. sam predvidio rat

Bakir Izetbegović, predsjendik SDA, dao je intervju televiziji Igman. U jednosatnom intervjuu Izetbegović je govorio o svemu i svačemu, od ratnih vremena do unutarstranačkih turbulencija. Izetbegović je kratko komentarisao i aferu “Respiratori. “Neka istraže i neka odgovara svako za ono što je radio. SDA uvijek samo jednu instrukciju daje – poštujte procedure, radite pošteno, a