Vijesti 14.09.2015.

Očekuje se čak 20.000 izbjeglica na granici kod Horgoša!

ČITANJE: 1 minuta
migranti

U Horgoš je danas stiglo više od 10 autobusa iz Beograda, Subotica i Kanjiže sa izbjeglicama sa Bliskog istoka, a očekuje se da će do ponoći na srpsko-mađarsku granicu stići njih čak 20.000, javila je mađarska državna televizija M1.

Razlog povećanom broju izbjeglica je to što od večras stupa na snagu izmjenjeni, stroži zakon o državnoj granici, navodi ta TV pozivajući se RTV Panon.

M1 navodi da pored granice austrijski aktivisti pomažu izbjeglicama tako što su na putevima postavili strelice koje pokazuju pravac za Mađarsku, dijele im vodu i hranu.

Takođe, navode da je prethodnih dana stigao rekordan broj migranata u Kanjižu, a da većina njih nije išla u kamp čiji je kapacitet hiljadu ljudi, već su htjeli što prije da pređu granicu.

Mađarska državna TV javila je i da je prošle noći na makedonsko-srpsku granicu stiglo svega oko hiljadu migranata.

Državni sekretar u Ministartsvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Laslo Čikoš rekao agenciji MTI da je “Srbija skoro prazna”, odnosno da se u njoj nalazi svega nekoliko hiljada izbjeglica.

On očekuje da će pooštravanje kaznene politike po pitanju ilegalnih prelazaka granice promijeniti puteve izbjeglica, odnosno da će možda ponovo postati aktuelan daleko opasniji put preko mora u Italiju.

(Agencije)