Vijesti 19.01.2023.

Očekuje se dodatni porast Une, Sane, Vrbasa i Drine, u narednim danima snijeg

ČITANJE: 1 minuta

Zbog obilnih padavina koje su padale do danas, doći će do dodatnog porasta vodostaja rijeka na slivovima Une i Sane, Vrbasa i Drine, dok će vodostaj na rijeci Bosni biti u stagnaciji, podaci su Hidrometeorolokog zavoda Republike Srpske.

Usljed oticanja vode sa navedenih slivova i jačih padavina koje su prethodnih dana pale u Sloveniji i Hrvatskoj, očekuje se porast, a zatim i zadržavanje visokih vodostaja rijeke Save u narednom periodu, navodi se u dopunskom meteorološkom i hidrološkom biltenu.

Zbog zahlađenja u narednim danima u većini predjela će padati snijeg uz formiranje i porast snježnog pokrivača, dok će na krajnjem jugu Hercegovine biti slabe do umjerene kiša.

U Crnoj Gori će i dalje biti jačih padavina – u untrašnjosti se očekuje snijeg zbog zahlađenja, a duž Jadrana kiša.

Slabljenje kiše njen prelazak u snijeg pozitivno će uticati na hidrološku situaciju i smanjiće pritisak na rijeke, ističu iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, jača kiša je padala od ponedjeljka, 16. januara, do danas, kada su padavine oslabile, a uz zahlađenje kiša je na zapadu prešla u snijeg.

Od 16. januara do danas u 13 časova najviše kiše je palo u Hercegovini od 130 do 250 litara po metru kvadratnom, te Sarajevsko-romanijskoj regiji, Gornjem Podrinju i na zapadu od 60 do 100 litara kiše po metru kvadratnom.

Oznake: poplava, Vodostaj