Biznis 19.05.2022.

Očekuje se novi rast cijena hljeba i pekarskih proizvoda u Srpskoj

ČITANJE: 1 minuta

Zbog rasta cijena pšenice na svjetskom tržištu, te stanja u Ukrajini i zabrane izvoza pšenice od strane najvećih svjetskih proizvođača, očekuje se novi rast cijena hljeba u narednom periodu i u RS.

-Prošli mjesec su cijene brašna za nas otišle 10 odsto, cijene energenata rastu iz dana u dan i za očekivati je u narednom periodu da će se nastaviti trend rasta cijena, s obzirom da je odluka Indije da zabrani izvoz pšenice uticala na njen skok na svjetskom tržištu, najavljuje Saša Trivić, vlasnik Pekarsko-slastičarskog društva „Krajina –klas“.

Kaže kako, očekivalo se zaustavljanje cijena, ali posmatrajući najnoviji rast cijena pšenice na svjetskom tržištu, ističe da će se pravo stanje znati tek u septembru kad bude završena žetva i kad se vidi koliko se proizvelo, kakve su
zalihe i slično.

Podsjetio je da Vlada RS nema opciju da ograniči cijenu hljeba, ako neće namiriti razliku u cijeni, jer u suprotnom pekari ne bi proizvodili hljeb na svoju štetu.

-Međutim, razlika u cijeni koju bi Vlada morala da plati je tolika da niti ima mogućnosti niti je po meni to pametno rješenje, smatra Trivić.

Z.M.