Vijesti 26.05.2017.

Očistite ormare, pomozite drugima: Banjalučani na pet lokacija u gradu mogu da ostave staru odjeću

ČITANJE: 2 minute

Banjalučani će od sada staru odjeću moći odlagati u posebne kontenejre, iz kojih će ona direktno biti poklonjena građanima koji nemaju novca da je kupe.

Veliki žuti kontejneri novost su na banjalučkim ulicama, a juče su postavljeni u Rosuljama, Novoj varoši, Boriku, te na Starčevici.

Rađeni su po uzoru na evropske gradove, a osim za pomoć siromašnim sugrađanima, služiće i da se ljudi riješe starih stvari bez da zagađuju okolinu, ali osloboditi ostale kontejnere od prenatrpanosti.

Za njih su odgovorni članovi udruženj „Mozaik prijateljstva“ koji se već 15 godina bave pružanjem pomoći onim kojima je najpotrebnija.

– Sami smo pravili kontejnere, a od Gradske uprave dobili dozvolu da ih postavimo na ovim lokacijama. Prikupljenu garderobu ćemo dijeliti korisnicima javne kuhinje Obrok ljubavi – objasnio je Miroslav Subašić, ispred ovog udruženja.

Dodaje da su ovi kontejneri najjednostavnije rešenje i najbolja veza između onih koji žele pomoći i onih kojima je pomoć potrebna.

Čim su postavljeni, kontejneri su već su naišli na pohvale građana.

– Odlična ideja, trebalo nam je nešto ovako. Imam mnogo stvari koje mi je žao da bacim, ali mi nije žao da dam siromašnima, kojih je nažalost sve više, jer ovo vrijeme je nemilosrdno – rekla je penzionerka, Milanka Sarić, te dodala da je tužno što se ovakvim stvarim bave udružnja građana, umesto nadležnih.

Nažalost, ova lijepa vijest ima i svoju drugu starnu, jer postavljanje ovih kontejner znači da je broj onih kojima ja pomoć potrebana sve veći.

– Nekada je naše udruženje brojalo 200 članova, sada ih već ima više od 500. Ljudima više ne treba samo hrana, treba im sve. Odjeća, obuća, namještaj, bukvalno sve – dodaje Subašić.

Žute kontejnere je teško ne primjetiti, zato iz udruženje poručuju građanima da obrate pažnju na ove „velike ormare“, jer ono što nekome ne treba, drugima je neophodno.

Sve više siromašnih

Postavljanje kontejnera, razne humanitarne akcije, te otvaranje javnih kuhinja, pokazatelji su da je siromašnih u najvećem gradu Srpske sve više.

Još jedan dokaz za to je i potreba da se pored Crvenog krsta, “Merhameta”, „Karitasa“ i Fondacije “Mozaik prijateljstva”, u Banjaluci otvara i peta javna kuhinja, što je, komenterišu sociolozi, definitivno „indikator siromaštva“.

(Blic)