Vijesti 14.10.2021.

OCJENA STRUČNJAKA: Banjaluka bez novog parka gubi reputaciju “zelenog grada”

ČITANJE: 3 minute

Stručna javnost imala je priliku da izrazi svoj stav po pitanju gradnje najvećeg parka u Banjaluci.

Na sastanku koji je upriličen u Gradskoj upravi, poručeno je da su istog mišljenja, te da stopiranjem gradnje najvećeg parka, sa svim pratećim sadržajima, Banjaluka gubi epitet „zelenog grada“, prenosi Srpskainfo.

Ognjen Šukalo, docent na Arhitektnsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci navodi da je gradu ovakavo mjesto potrebno iz više razloga.

– Prilikom izrade urbanističkog plana, analize su utvrdile da u Banjaluci raspolažemo sa 6 metara kvadratnih uređenih zelenih površina – na jednog stanovnika. Plan je da se ide ka 15 metara kvadratnih. Sa druge strane, evropski standard kojem težimo je da na jednog stanovnika bude između od 22 do 25 metara kvadratnih uređenih zelenih površina.

Objektivno gledano, mi imamo veoma malo zelenih površina u gradu. Takvi parametri nam oduzimaju pravo da sebe nazivamo „zelenim gradom“ – ističe docent Šukalo.

Dodaje kako nisu samo parkovi ti koji su neophodni Banjaluci – potrebno je i mnogo manjih, zelenih površina i to na različitim lokacijama.

– Ono malo imovine što Grad ima mora isključivo da koristi za javnu dobrobit u javnom prostoru – poručuje Ognjen Šukalo.

Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu kaže kako bi se u Banjaluci trebalo pričati više o nekim drugim razvojnim momentima, a ne osporavati gradnju parka.

– Razočaran sam što je jedna ovakva tema postala tako ogromna. Žao mi je što Regulacioni plan nije usvojen, pa da se započne sa izgradnjom parka. Prema zelenim površinama, prema prostoru koji treba da ostane građanima, treba da se ponašamo na domaćinski način – poručuje Dakić.

Dodaje kakvo se kvalitet zelenog prostora, gdje je plan da se izgradi najveći park u Banjaluci ne može da se sagledava samo sa aspekta kako da se proda nekom građevincu, nego koliko bez te zelene površine će kvalitet života na ovim prostorima biti lošiji.

– Ne treba svugdje da gradimo zgrade. Podržavamo odbranu ove zelene površine od investitora, koji sve površine u gradu gledaju kao profit – zaključuje Dakić.

Grad Banjaluka već mjesecima trpi različite političke blokade, navodi savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo. Ipak, kako kaže, posebno je sramotna činjenica da je blokirana i gradnja najvećeg gradskog parka u Banjaluci.

– Ovo je jedan od projekata koji je od strane javnosti izuzetno prihvaćen, mogu reći bolje od mnogih aktivnosti koje je Grad u proteklom periodu najavio i krenuo u realizaciju istih. Nekoliko hiljada naših sugrađana učestvovalo jeu anketi koju smo sproveli, a sve kako bi željeli da čujemo njihove stavove, da čujemo šta treba da se nalazi u parku i kako on treba da izgleda – kazala je savjetnica gradonačelnika.

Milada Šukalo dodaje kako argumenti protiv izgradnje novog gradskog parka nisu nimalo snažni. Nijedan od njih ne objašnjava zašto gradnja mora biti obustavljena.

– Neki od argumenata, koje smo imali priliku da čujemo su: „Imaćemo više komaraca“, „Šta će nam park kad imamo već jedan?“, „Šta će nam najduža klupa za Ginisa, kako ćemo preskakti preko nje?“ i slično. Time nas nisu uvjerili da jedna ovakav park ne treba da gradimo – navodi ona.

Poručuje kako je Strategijom razvoja Grada Banjaluka do 2027. godine jasno definisan terći strateški cilj, a to je onaj koji se zalaže za tzv. „Green city“.

– Dakle, Strategija razvoja Grada jasno navodi da je ovo jedno od opredjeljenja. To je nešto što treba da poznaju svi odbornici u Skupštini grada – rekla ja Šukalo.

(SB)