Od 1. juna više djece u banjalučkim vrtićima

U toku je drugi krug testiranja vaspitača na virus korona kako bismo mogli biti spremni za dolazak većeg broja djece, što se očekuje od ponedjeljka, rekla je direktorka Jelena Kurtinović. 

Tokom prošle sedmice u vrtićima banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje boravilo je u proseku 140 djece dnevno, od 202 koliko ih je bilo prijavljeno da će dolaziti. Podsjetimo da je nakon duže pauze zbog epidemije virusa, od 11. maja ponovo otvoreno osam javnih obdaništa, uz dodatne mere higijene i zaštite, a u grupama je raspoređeno najviše po desetoro djece.

Direktorka Centra Jelena Kurtinović ističe da im se roditelji sada sve više javljaju, kako bi prijavili dolazak djece od 1. juna.

– Zahtijevali smo zato i drugu turu testiranja radnika kako bismo bili spremni za veći priliv djece i proširenje kapaciteta u narednom periodu – rekla je ona za Srpskainfo.

U protekla tri dana na testu je bilo 70 radnika Centra, dok je u prvoj turi testirano 107 radnika.

Mališani su trenutno smješteni u vrtićima „Radost“, „Naša djeca“, „Bubamara“, „Neven“, „Marija Mažar“, „Plavi čuperak“, „Kolibri“ i „Nataša“. Kurtinovićeva ističe da je i vaspitačima i djeci drago što su se vratili u obdanište, iako pod posebnim uslovima.

Pojačana je dezinfekcija unutrašnjih prostora, a prije ulaska u vrtić obavezna je dezinfekcija ruku i obuće. Roditelji pak ne smiju da ulaze u objekat. Takođe, nastoji se da djeca što više borave u dvorištima.

– Svi najviše vole biti kod kuće, ali djeca su se u međuvremenu poželjela drugara, vaspitača, boravka u vrtiću, i zaista svi jedva čekamo da se vratimo normalnom načinu rada – zaključila je Jelena Kurtinović. Prije epidemije u Centru je boravilo oko 2.400 mališana.

Vrtić u Dječijem domu

Od 1. juna sa radom bi trebalo da počne i vrtić i jaslice „Tratinčica“ koji radi u sklopu Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”.

U toku je upis mališana a prostor ovog obdaništu koje se nalazi u naselju Kočićev Vijenac omogućava smještaj stotinu djece, i to 60 vrtićkog, a 40 jasličkog uzrasta.

(Srpskainfo)

VODEĆE SRPSKE MANIFESTACIJE: Izvjesno je da se festivali neće desiti u avgustu u najavljenom formatu

Vodeće srpske manifestacije među kojima su EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i druge, obratili su se javnosti u novom, zajedničkom pismu, u kojem poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvesno da se domaći festivali neće desiti u avgustu u planiranom formatu: “Podsećamo javnost da su srpske manifestacije zakazane za avgust ove godine na preporuku nadležnih

DEMANTI: “Milenko Đaković ostaje privržen politici DNS-a”

Povodom teksta objavljenog na portalu banjaluka.net pod naslovom “Nezvanično: Milenko Đaković možda ide u Demos?”, a prenesenog na portalu prijedor24h.net, Informativna služba Gradskog odbora DNS-a u Prijedoru i Milenko Đaković oglasili su se demantijem. Njihovo reagovanje prenosimo u cijelosti: “Gradonačelnik Prijedora i predsjednik Regionalnog odbora DNS-a Prijedor Milenko Đaković i u budućnosti ostaje privržen politici

TALIĆ NA POPULARNOM KUPALIŠTU: Uskoro sanacija “Zlajine plaže”

Popularno banjalučko kupalište „Zlajina plaža“ uskoro bi trebala biti sanirano. Nastavak je to inicijative koju je pokrenuo prošle godine predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić zajedno sa mještanima MZ Kočićev vijenac. On je danas obišao popularno banjalučko kupalište sa načelnikom Odjeljenja za komunalne poslove grada Banja Luka, Petrom Bilčarem kako bi se dogovorila dalja

NA RESPIRATORIMA 93 PACIJENTA Još šest osoba preminulo od korone u Srbiji

U  Srbiji je do 15 časova 6. jula 2020. godine registrovano još 289 novooboljelih od korona virusa, a šest ljudi je preminulo. Registrovano je ukupno 16.420 potvrđenih slučajeva COVID 19. Testirani su uzorci 7.872 osobe objavljeno je na sajtu Covid19.rs. Ukupan broj preminulih od početka epidemije popeo se na 317, prenosi Telegraf. (A.M/banjaluka.net)