Vijesti 02.09.2015.

Od 160 klizišta, grad sanirao sedam, dok se na još osam trenutno radi

ČITANJE: 2 minute

kliziste

Gradonačelnik Slobodan Gavranović i načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković, obišli su juče radove na sanaciji klizišta u Ulici Mlađe Ćusića. 

– Riječ je o zaista velikom klizištu koje je ugrozilo saobraćajnicu i prijetilo da prekine ne samo putnu komunikaciju već i vodosnabdijevanje za ovog dijela naselja Drakulić, jer se vodovodna mreža nalazi u trupu puta. Podsjećam da smo za neka veća klizišta imali obećanje donatora da će biti sanirana, što nije ispunjeno, pa je grad izdvojio sredstva iz budžeta za ove projekte – rekao je gradonačelnik.

On je podsjetio da su već počeli radovi  na više lokacija. Riječ je o klizištima u ulicama Ponirskoj, Karanovića i Manjačkih ustanika, te klizištima na seoskom području na lokalnim putevima Regode-Stojčići, Agino selo-Čičina kosa, na putu za Jovaniće i nekategorisanom putu za Toviloviće.

-To su  klizišta koja su u prošlogodišnjim poplavama ugrozila infrastrukturu. Očekujemo vrlo brzo, a svakako prije kišnog perioda, da budu završeni ovi projekti- istakao je gradonačelnik i dodao da je već saniran jedan dio klizišta – u ulicama Franca Šuberta, Veljka Mlađenovića, Avalskoj, Zdravka Dejanovića, zatim klizišta Ponir 1 i 2, te u Bastasima, kao i ruševna obala rijeke Vrbas u blizini Rebrovačkog groblja.

Takođe, u toku je izrada projektne dokumentacije za sanaciju klizišta u ulicama Braće Miletića, Bilećkoj, ogranku Ulice vojvode Uroša Drenovića, te Karađorđevoj ulici, na lokalnom putu za Ponir i na lokalnom putu Debeljaci – Gavranići u MZ Debeljaci.

-Prošlogodišnje polave su nanijele ogromnu štetu na infastrukturi, a na teritoriji grada registrovan je veliki broj klizišta. U toku je i izrada geološke karte koja će identifikovati sve te mikrolokacije, a procjenjuje se da ih ima oko 160. Grad nema sredstva da sanira sve štete i za to će nam trebati značajnija pomoć Vlade RS a sama obnova će trajati godinama – zaključio je gradonačelnik.

Putem javnog tendera, preduzeće „DVD inženjering“ iz Banjaluke, dobilo je posao na sanaciji klizišta u Ulici Mlađe Ćusića i Ulici Karanovića. Ukupna vrijednost ovih radova iznosi 97.000 maraka.