Vijesti 04.05.2019.

Od 30. maja do 1. juna Forum dijaspore RS u Banjaluci

ČITANJE: 3 minute

Drugi forum dijaspore Republike Srpske biće održan od 30. maja do 1. juna u Banjaluci.

Forum je prilika da se predstavnici dijaspore, kao i predstavnici političkog, kulturnog i akademskog života Republike Srpske, te crkveni zvaničnici sastanu i diskutuju o temama od interesa za Republike Srpsku i njenu dijasporu.

Forum dijaspore predstavlja najveći skup koji okuplja Srbe iz matice i iz inostranstva, kao i sve strane državljane koji izučavaju srpski jezik, istoriju i kulturu i koji su zainteresovani za razvoj Republike Srpske.

Svečano otvaranje Drugog foruma dijaspore planirano je u četvrtak, 30. maja, u 17.00 časova, a u 17.45 biće održan prvi panel o temi “Očuvanje nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta dijaspore” – Uloga institucija Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve i nevladinih organizacija u očuvanju nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta Srba u inostranstvu: prijedlozi ideja, aktivnosti i strategija za očuvanje i promovisanje jezičkog, kulturnog i duhovnog naslijeđa Srba u inostanstvu.

U petak, 31. maja, u 9.00 časova počinje Panel dva – “Dijaspora za razvoj Srpske” – Značaj dijaspore za održivi ekonomski rast i porast zaposlenosti u Republici Srpskoj.

U 11.30 planiran je početak Panela tri – “Dijaspora za 21. vijek” – Novi koncepti umrežavanja i nova dijaspora; digitalno povezivanje matice i dijaspore i uloga mladih kao nosioci razvoja i promocije Republike Srpske i Srba u svijetu.

U okviru Panela četiri, koji počinje u 13.30, planirano je predstavljanje Strategije za saradnju sa dijasporom Republike Srpske, u 14.30 biće održana Završna riječ, a 15.00 časova biće saopšteni zaključci Drugog foruma dijaspore, nakon čega je previđeno i zatvaranje Foruma.

Turistički obilazak grada, koji predviđa posjetu Hramu Hrista Spasitelja i Muzeju Republike Srpske, te obilazak tvrđave Kastel i šetnju Gospodskom ulicom, planiran je u subotu, 1. juna od 10.00 do 12.00 časova.

Učesnike Foruma dijaspore očekuje bogata diskusija uz učešće predstavnika institucija i eksperata iz Republike Srpske i inostranstva, razmjena mišljenja sa učesnicima iz drugih država o idejama u vezi sa saradnjom sa Srbima u inostranstvu, te posjeta institucijama Republike Srpske, objavljeno je na sajtu predsjednika Republike Srpske.

Na skupu će biti omogućeno postavljanje pitanja predstavnicima institucija Republike Srpske, zakazivanja sastanaka sa predstavnicima institucija Srpske, privrednicima iz oblasti za koju se pokreće poslovna saradnja, predstavnicima univerziteta, institucija, organizacija, ili sa pojedincima ili ciljnim grupama iz Republike Srpske.

Forum dijaspore pokrenut je prošle godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika s ciljem uspostavljanja trajnih mehanizama za jačanje privredne, kulturno-naučne i svake druge saradnje između Republike Srpske i Srba u inostranstvu.

Prvi Forum dijaspore okupio je oko 150 učesnika iz 26 zemalja među kojima su bili ugledni univerzitetski profesori, kulturni radnici, privrednici, članovi državnih, pokrajinskih i lokalnih parlamenata, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, saveza, udruženja, kulturnih, humanitarnih, studentskih i drugih organizacija.

Vlada Republike Srpske je početkom ove godine uspostavila Odjeljenje za institucionalnu saradnju i dijasporu u okviru Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju kao institucionalnu tačku za saradnju sa dijasporom.

(Srna)