Sport 03.02.2021.

OD 5. FEBRUARA: Boris Vrhovac u Muzeju sporta izlaže vrhunsku kolekciju uspomena

ČITANJE: 3 minute

Boris Vrhovac, kolekcionar sportskih rekvizita, priprema spektakularnu izložbu u Banjaluci, a nijedna svjetska metropola se ne bi postidjela ove postavke.

Izložba koja će biti postavljena u Muzeju sporta u sportskoj dvorni “Borik” će biti zaista bogata, ne bi je se postidio nijedan grad na svijetu rekao je Boris Vrhovac, kolekcionar sportskih rekvizita, piše Srpskainfo.

Već petog februara moći će se vidjeti nova postavka, a Vrhovac je, uprkos ponudama iz većih gradova, odlučio da upravo Banjalučani imaju privilegiju da vide ovu izložbu.

– Peti februar će biti prvi dan da se pogleda ova izložba, a do tada ćemo je postavljati i raditi na tome da se ona realizuje. Mislim da će Banjaluka biti preponosna na ovaj događaj i na ovu izložbu. Ljudi iz drugih gradova su izrazili želju da je vide u svojim sredinama, ali ja sam insistirao da to bude moj rodni grad, a onda da vidimo gdje ćemo dalje ići – rekao je Vrhovac i dodao:

– Ja sam uvijek imao želju da predstavim svoj kolekcionarski rad. Imao sam jednu postavku na Fakultetu za fizičko vaspitanje i sport. Imam jedan dio u “Dvorani Borik” u Muzeju sporta i zahvalan sam Sportskom Centru “Borik” što mi je omogućio da to ostvarim – dodao je Vrhovac.

Ono što će biti izloženo u Banjaluci je, dodaje Vrhovac, krem svjetskog sporta.

– Otkriću malu tajnu nove postavke. Na samom ulazu, u jednoj staklenoj kutiji će biti dres Maradone, u drugoj Peleov, oba su potpisana. Ova druga postavka je moje vlasništvo. Uz Maradonu i Pelea će biti lutka koja će biti obučena u autentičnu i originalnu uniformu Novaka Đokovića, počev od patika i čarapa, pa sve do kačketa. Biće tu dres Predraga Mijatovića iz Real Madrida, Andrije Živkovića, kapitena mlade reprezentacije Srbije koja je osvojila zlato na Novom Zelandu. Jedan dres koji je osvojio Miloš Biković koji je nosio na snimanju, a imaćemo medalju sa tog svjetskog prvenstva. Tu su vaterpolo eksponati, teniski ekspononati. Imaćemo lutku Bogdana Bogdanovića, triko Davora Štefaneka, u jednoj kocki Tajsonovu rukavicu, tako da će biti zaista zanimljivo. Jedan zid će biti prostor posvećen legendama sporta bivše Jugoslavije, a na drugoj strani će biti strane legende i vrhunski sportisti fudbala, rukometa, ali i ostalih sportova. Postoji komad trave sa Nou kampa i zaista mnogo toga, sve ovo što sam nabrojao samo je dio onoga što će posjetioci muzeja imati priliku da vide – istakao je Vrhovac i dodao da je ovo plod višedecenijskog rada.

Potreban veći prostor

Boris Vrhovac ističe da o muzeju sporta sanja već dugo, ali dodaje da je Banjaluci potreban veći prostor.
– Ovo je početak, od neke tačke se mora krenuti, ali se nadam da ćemo naći neki veći prostor. Bilo bi idealno da to bude u centru grada da se sve vidi u nekoj većoj postavci koja bi bila mnogo dostupnija i turistima i na mjestu koje je mnogo prometnije. Nadam se da će nadležni prepoznati tu potrebu i da ćemo, po uzoru na neke velike evropske metropole, to i dobiti – rekao je Vrhovac.

(SB)