Politika 10.06.2021.

OD AGRONOMIJE DO LJUDSKIH PRAVA: Rođaka Nenada Nešića novi savjetnik ministra Lučića

ČITANJE: 1 minuta

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH odnedavno je zaposlena Slađana Nešić, rodica Nenada Nešića, lidera DNS-a na poziciju savjetnice ministra Miloša Lučiča.

Ova poljoprivredna inžinjerka će ministra Lučića savjetovati na polju migrantske krize narednih šest mjeseci za mjesečnu platu od 1.800KM, prenosi Klix.

Iz ministarstva je naloženo da se izuzme primjena “Instrukcija o postupku zaključivanja ugovora o djelu”, odnosno redovna procedura zapošljavanja “s obzirom na hitnost angažovanja izvršioca i činjenicu da bi primjenom navedene odredbe prošao dug vremenski period do izbora izvršioca poslova”.

Osim što je u pitanju rođaka Nenada Nešića, kako saznaje Klix.ba, ova djevojka kojoj očigledno nisu tražene kvalifikacije za ovo radno mjesto niti je morala da se takmiči s drugim kompetentnim kandidatima, bila je i na izbornoj listi DNS-a u Istočnom Novom Sarajevu pod rednim brojem četiri.

Opis njenog posla bit će “praćenje toka migrantske krize u BiH sa aspekta ljudskih prava”, te “redovno izvještavanja Kabineta ministra o migrantskoj krizi u BiH sa aspekta ljudskih prava i davanje eventualnih preporuka za prevazilaženje iste”.

Ugovor o djelu sačinjen je 8. juna, a na posao bi trebala krenuti od 15. ovog mjeseca. Njeno zapošljavanje očigledan je primjer zaobilaženja zakona kako bi se “podmirili” prijatelji, rodbina i drugi, a što je u BiH vrlo česta praksa onih koji su na vlasti.

Inače je i šef Lučićevog kabineta Mlađen Božović u nekoj vrsti rodbinske/prijateljske veze sa Nenadom Nešićem s obzirom na to da je on punac Nešićevog brata, odnosno otac Nešićeve snajke.

(SB)