Od aprila Banjaluka i Gradiška izdavaće elektronske građevinske dozvole

U Banjaluci je predstavljen Integrisani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Republici Srpskoj u organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Banjaluka i Gradiška prošle su testnu fazu, a od aprila počeće sa izdavanjem elektronske građevinske dozvole. Projektom za poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti “Lajf” obuhvaćena je i reforma javne uprave u BiH, a britanska ambasada donirala je 7.7 miliona dolara za cijelu BiH, u kojoj je reformisana 21 lokalna zajednica u BiH.

Zahvaljujući ovom projektu privučeno je 57 miliona investicija i otvoreno 329 novih radnih mjesta u BiH, a izdavanje elektronske građevinske dozvole trebalo bi da privuče nove investicije.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić je istakla da je sa testnim fazama projekta Gradiška počela 8. januara, a Banjaluka 17. januara.

– Cilj nam  nam je da stranim i domaćim  investitorima ali i građanima olakšamo, i omogućimo lakše dobijane razne tehničke dokumentacije potrebne u sektoru građevinarstva. Izdavanje elektronske građevinske uslovljeno je i elektronskim potpisoma, a za ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske  već je pripremilo podzakonskih akata za usvajanje elektronskog potpisa.  To znači da investitor iz bilo kog dijela svijeta može podnijeti zahtijev za građevinsku dozvolu. Za početak ćemo imati primjer papirnate forme, ali vremenom će sve preći u  elektronsku formu – navela je ona.

Naglasila je da se problemi u implementaciji ovog projekta mogu javljati dok se u potpunosti ne digitalizuje zemljišnje knjige, a Republička geodetska uprava već sprovodi taj projekat finansiran od strane švedske ambasade.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je da Banjaluka već dvije godine uspješno sprovodi jednošaltersko izdavanje dozvola.

– Građani najviše koriste ove usluge dok oko 50 odsto investitora još uvijek sami i direktno odlaze u određene institucije po dozvole. Godišnje se izda oko 1.100 dozvola samo za velike stambeno poslovne objekte, što je ogroman posao. I ovaj ovaj projekat će biti pun izazova, ali Banjaluka je prošla testnu fazu i očekujemo da za četiri mjeseca sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola u  potpunosti progunkcioniše – dodao je on.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da će ovaj projekat će omogućiti dalji razvoj grada, te pomoći u privlačenju novih investicija.

(RTRS)

OD KOMUNISTE DO „KOMITE“: Posljednja godina vladavine Mila Đukanovića?

Kada jedan čovjek, Milo Đukanović, provede 30 godina krećući se u trouglu funkcija predsjednika i premijera Crne Gore, te lidera Demokratske partije socijalista, nema tu mnogo posla za politologe i sociologe. U aktuelnoj fazi, kada je višedecenijski gospodar „Montenegra“ suočen sa najozbiljnijim protestima od početka njegove vladavine, najpozvaniji da ocijene stanje u kojem se on

Servisne informacije za 23. februar

Servisne informacije za nedjelju, 23. februar 2020. godine: Policijska uprava: Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje za posljednja 24 časa u Gradu Banjaluka dogodila su se dva krivična djela. Javni red i mir je narušen dva puta, dogodile su se tri saobraćajne nezgode, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći

SEZONA GRIPA U REPUBLICI SRPSKOJ: Povećava se broj zaraženih

Sve veći broj građana Srpske zaražen je gripom. U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske još dva smrtna slučaja, čime je broj preminulih od posljedica gripa ove godine porastao na šest. Prema podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, u sedmoj nedjelji ove godine domovi zdravlja u Srpskoj prijavili su 7.588 akutnih respiratornih infekcija, oboljenja slična gripu

“LAKTAŠI OPEN”: Preko 600 džudista na prvom danu takmičenja

Više od 600 najmlađih džudista nastupilo je prvog dana na 18. po redu međunarodnom turniru “Laktaši open”. Najbolji klubovi iz regiona, ali i šire i ove godine daju sve od sebe da se prikažu u najboljem svjetlu, a organizatori su prezadovoljni sjajnim odzivom. Generalni sekretar Džudo Saveza Republike Srpske Siniša Đukić smatra da bi ovogodišnje

Turističko-rekreativni kompleks na Manjači u funkciji od proljeća

Za banjalučke ljubitelje prirode stižu dobre vijesti. Turističko-rekreativni kompleks na Manjači od proljeća će biti uređen kao izletište. Planirana je izgradnja vikend-naselja, hotela, sportskih terena, a na tom dijelu nalaze se i dva jezera koja su posebni mamac za izletnike. “Mi planiramo različite terene poput odbojkaškog, košarkaškog, fudbalskog terena, planiramo da izgradimo bungalove gdje će