Vijesti 21.07.2020.

Od avgusta dostupni novi lijekovi na recept

ČITANJE: 2 minute

Osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske od narednog mjeseca biće dostupni novi lijekovi na recept, i to za hroničneopstruktivne bolesti pluća, dok je na listu “A” uvršten “didrogesteron”, lijek za održavanje trudnoće.

Trudnicama će od avgusta biti besplatan “didrogesteron”, koji je do sada bio na listi “B” i trudnice su ga morale doplaćivati, jer za lijekove sa ove liste svi osiguranici plaćaju participaciju od 50 odsto cijene lijeka.

Radi se o lijeku koji se koristi za održavanje rizične trudnoće i sprječavanje pobačaja, saopšteno je iz Fonda.

Na ovaj način, ističu u Fondu, nastavili su da unapređuju zdravlje trudnica, budući da je prošle godine na listu A uvršten i lijek “progesteron” /utrogestan/, takođe, namijenjen za održavanje trudnoće.

Na listu “B” uvršten je aklidinijum prašak za inhalaciju, kao i dvokomponentni lijek /indakaterol + glikopironijum bromid/ za hronične opstruktivne bolesti pluća.

U Fondu ističu da je u pitanju savremena, efikasna terapija zahvaljujući kojoj će, prema procjenama, biti smanjeni troškovi liječenja usljed smanjenja hospitalizacija, bolovanja i slično.

“Uvođenjem ovih terapija biće omogućena i bolja dostupnost lijekova za plućna oboljenja, koja su u stalnom porastu”, navode u Fondu.

Osim navedenog, oboljelim od rijetkih bolesti od avgusta biće o trošku FZO dostupniji dijetetski preparati /”infantrini”, “nutrini drink”, “nutridrink”, “nutribel” i “frebini enerdži”.

Ovi preparati se i sada nalaze na listi “A”, ali su ih na recept mogli podizati samo oboljeli od pojedinih rijetkih oboljenja.

Na prijedlog Komisije za rijetke bolesti, FZO je omogućio da ove preparate ubuduće na recept, bez plaćanja, mogu da dobijaju i oboljeli od Retovog sindroma, Batenove bolesti, glutarneacidurije, Edvardsovog sindroma, te mentalne retardacije.

Iz Fonda podsjećaju da su 2017. godine sve oboljele od rijetkih bolesti, koji su registrovani u Centru za rijetke bolesti, oslobodili plaćanja participacije i da njihovu zdravstvenu zaštitu finansiraju u potpunosti.

“To je veliki iskorak ka poboljšanju zdravstvene zaštite oboljelih od rijetkih bolesti, a ovaj najnoviji primjer potvrđuje opredjeljenje Fonda da se u kontinuitetu unapređuje zdravstvena zaštita naročito najosjetljivijih kategorija, ali i svih osiguranika”, dodaje se u saopštenju.

Odluku o usvajanju liste lijekova koji se izdaju na recept usvojio je danas Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja, a počeće da se primjenjuje od avgusta.

Iz Fonda poručuju da je finansiranje novih lijekova jedna u nizu mjera koje imaju za cilj veća prava iz zdravstvenog osiguranja i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu građana Srpske.

(A.M/banjaluka.net)