Vijesti 27.06.2016.

Od Banjaluke do Zagreba za 36 KM

ČITANJE: 3 minute

Talgo vozovi koji su kupljeni još 2005. godine po cijeni od 132 miliona KM uskoro bi konačno mogli krenuti bh. prugama i hrvatskim prugama.

Kako saznajemo, servisiranje i tehnička priprema četiri garniture vozova talgo u depou u Rajlovcu, kod Sarajeva, ulaze u završnu fazu, a već sredinom jula ovi luksuzni vozovi prvi put od 2010. godine, kada su dopremljeni iz Španije u BiH, trebalo bi da budu u funkciji.

Iz “Željeznica FBiH” “Nezavisnim” su potvrdili da poduzimaju sve aktivnosti da u narednom periodu uvedu talgo garinture u saobraćaj. Već ranije iz “Željeznica FBiH” najavljivali su da užurbano rade na ovome, te da su za to dobili odobrenje i od “Hrvatskih željeznica”.

Iz Uprave “Željeznica FBiH” su nam potvrdili da su radovi na obnovi 36 kilometara pruge Sarajevo – Bradina u toku. Izvođač radova je “GCF – Generale Costruzioni ferroviarie” iz Rima i bh. kompanija “Hering” Široki Brijeg.

Ukupna vrijednost radova je 25,5 miliona eura i obnovom ove dionice “južna pruga” od Sarajeva do Čapljine bit će kompletno remontovana. “Radovi su u završnoj fazi”, kazali su iz “Željeznica FBiH”.

Kako saznajemo, talgo će u početku saobraćati na željezničkim linijama Sarajevo – Zagreb i Sarajevo – Banjaluka, a u planu je i puštanje dionice prema jugu, tačnije do Ploča, nakon što bude puštena u promet remontirana pruga na ovoj dionici, na kojoj se uveliko radi.

Puštanje ovih modernih talgo garnitura u upotrebu, osim što će poboljšati željeznički promet, jer se radi o vagonima s tuš-kabinama, televizorima i internetom, skratit će i vrijeme putovanja između destinacija.

Tako će vožnja od Sarajeva do Zagreba, umjesto dosadašnjih šest i po sati, biti kraća skoro za dva sata, do Banjaluke, umjesto tri sata, putovat će se dva sata.

Sadašnji vozovi mogu maksimalno saobraćati 70 kilometara na sat, dok bi talgo, čija je maksimalna brzina i do 260 kilometara na sat, znatno ubrzali promet i vozili i do 160 kilometara na sat na međunarodnim linijama, a prema jugu, u okviru granica BiH, od 90 do 120 na sat.

Iz izvora bliskih Upravi ŽFBiH saznajemo da će cijena karte od Sarajeva do Zagreba, koja u jednom smjeru sada iznosi 56,10 KM, u talgo vozovima biti 63,10 KM. Povratna karta koštat će 92,20 KM.

Karta od Sarajeva do Banjaluke, umjesto dosadašnje 33, koštat će 36 KM. Povratna karta do Banjaluke bit će 56,50 maraka. Kada je u pitanju linija Sarajevo – Ploče, koja je također jedna od opcija nakon puštanja u promet dionice prema jugu, cijena putovanja talgom bit će u jednom smjeru 18 KM.

Unska pruga zavisi od političke volje Govoreći o stavljanju u funkciju unske pruge, što je i jedan od zahtjeva, poslanika iz tog kraja u Parlamentarnoj skupštini BiH, iz “Željeznica FBiH” kažu da je tu, prije svega, potrebna politička volja iz Hrvatske, jer ta pruga sedam puta prelazi granicu između BiH i Hrvatske.

“Potrebno je riješiti pitanje sedam prelazaka granice i pitanje carinskih procedura. Inicijativu sa Hrvatske strane nikad nismo dobili. ‘Željeznice FBiH’ su zainteresirane za otvaranje ove dionice pruge. Razlog zašto unska pruga nije u funkciji je isključivo na hrvatskoj strani”, tvrde iz “Željeznica FBiH”.

(nezavisne.com)