Vijesti 23.07.2020.

OD DANAS DO NEDJELJE: Pojačana kontrola vozača bicikla i trotineta

ČITANJE: 1 minuta

Pripadnici Policijske uprave Banjaluka će u okviru preventivne kampanje republičkog Ministarstva unutrašnjih poslova “Vozi oprezno – putuj bezbjedno” od danas do nedjelje, 26. jula, pojačano kontrolisati učesnike u saobraćaju sa akcentom na vozače bicikala, mopeda, lakih motocikala, motocikala i električnih trotineta.

U saopštenju ove uprave se navodi da će pažnja biti usmjerena na korištenje električnih trotineta u javnom saobraćaju, a u slučaju da se zateknu na kolovozu, vozači će biti sankcionisani.

– S obzirom na to da je u proteklom periodu evidentirana saobraćajna nezgoda sa posljedicama po lica u kojoj je dijete upravljalo električnim trotinetom, kao i da ih se u saobraćaju koristi sve veći broj, napominjemo da njihov pojam nije zakonski definisan, te da se ovi trotineti smatraju sredstvima za igru i zabavu. Mogu se koristiti na privatnim posjedima i na površinama za igru, te izuzetno na trotoarima ukoliko se kreću brzinom ljudskog hoda i na način da ne ugrožavaju pješake – navode iz ove uprave.

Iz uprrave ističu da će električni trotineti, koji se koriste suprotno zakonskim propisima, biti privremeno oduzeti.

– Pažnja će biti usmjerena i na vozače bicikala, jer su evidentirani česti njihovi prekršaji koji se odnose na vožnju trotoarom, kao i na činjenicu da prilikom prelaska pješačkog prelaza ne silaze sa bicikla. Uz to, od prvog sumraka ne nose svjetloodbojne prsluke, a na javnom putu bicikla voze djeca mlađa od 12 godina – navode iz ove uprave.

(Srna)

Oznake: kontrole, MUP RS