Vijesti 05.10.2018.

OD DANAS I ZVANIČNO Banjaluka u trci za Evropsku prestonicu kulture

ČITANJE: 3 minute

Grad Banja Luka uputio je Evropskoj komisiji aplikaciju kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, čime je naš grad i zvanično ušao u trku za najprestižnije evropsko priznanje iz oblasti kulture, objavili su danas gradonačelnik Igor Radojičić i šef Tima za kandidaturu Marko Bilbija.

Kako je najavljeno, banjalučka aplikacija trebalo da stigne u Brisel u ponedjeljak, nekoliko dana prije formalnog isteka roka za dostavljanje prijava zainteresovanih gradova. Trenutno, Banja Luka je jedini grad iz BiH koji je podnio kandidaturu, s tim da postoje najave da bi to mogao učiniti i Mostar, kao i albanska Tirana i norveški Bodo.

Govoreći o banjalučkoj kandidaturi, Radojičić je ukazao da je slogan banjalučke kandidature „Suprotnosti se privlače“ i naglasio da je ovaj korak uslijedio godinu i po nakon ulaska u ovaj veoma zahtjevan posao.

– Nakon više od godinu i po dana posla, došli smo do ovog koraka. Početkom prošle godine smo u Skupštini grada jednoglasno usvojili odluku da Banja Luka bude kandidat za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine. Na osnovu te odluke, Tim za za pripremu aplikacije je izradio i Strategiju razvoja kulture grada za narednih deset godina. Isti tim je predano radio i na prijavi koja predstavlja naše viđenje Banje Luke 2024. godine i sadržaja kulture u našem gradu – rekao je Radojičić.

On je dodao da je optimista, kad je riječ o prvom krugu kvalifikacija, i da Banja Luka, svojom kulturnom scenom i potencijalom, zaslužuje da ponese ovu laskavu titulu.

– Do kraja godine, u Briselu se odlučuje o prihvatljivosti i to je prva stepenica u kojoj se gradovi kandidati ocjenjuju da li ispunjavaju formalne pretpostavke. Ukoliko prođemo prvi krug, onda ulazimo u narednu godinu sa potrebom da prihvaćenu preliminarnu prijavu dalje dorađujemo tokom cijele 2019. godine, a potom bi ušli u finalno odlučivanje o gradovima koji će ponijeti titulu EPK 2024. godine – istako je Radojičić.

Šef Tima Marko Bilbija je kazao da su se u pripremi aplikacije potrudili da što šire zahvate našu kulturnu scenu na području grada, da razgovaraju sa svima, ne samo sa onima koji kreiraju kulturni sadržaj već i sa publikom i predstavnicima instuitucija.

– Ovo je projekat koji je iznjedrio cijeli grad i ovim putem se zahvaljujem svima koji su učestvovali u pripremi aplikacije. Bez obzira na to što se radi o prvoj stepenici, već smo ostvarili određene rezultate kao što je Strategija razvoja kulture za narednu deceniju, tako da imamo naznake o rezultatima, ostvarenim u zadnjih godinu dana. Konkurencija je snažna, ali mislim da smo uradili dobru aplikaciju koja je intenzivno rađena godinu i po dana. Svaka aplikacija za EPK, pored niza formalnih pitanja, mora da sadrži i umjetnički narativ, notu koja objašnjava umjetnički koncept cijelog projekta.

Naš slogan najplastičnije opisuje da je ovo prostor velikgo broja suprotnosti i različitosti koje ne komuniciraju u dovoljnoj mjeri, a kada se spoje i privuku, stavaraju nove vrijednosti i novu energiju – zaključio je Bilbija.