Vijesti 14.12.2017.

U eksploziji petarde povrijeđen jedanaestogodišnji dječak

ČITANJE: 1 minuta

Jedanaestogodišnji dječak povrijeđen je juče u Banjaluci u eksploziji petarde. 

Prema riječima svjedoka, dječak je prolazio kraj druge djece koja su zapaljenu petardu ubacila u staklenu flašu, a zatim je bacila. U eksploziji petarde eksplodirala je i flaša i povrijedila dječaka, koji je nakon toga zbrinut u UKC Banja Luka, a kako saznajemo radi se o povredama oka i uha.

Iako je upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu kažnjiva zakonom, te roditelji snose odgovornost za postupke maloljetnika, u praksi je rijetkost da roditelji budu prekršajno sancionisani.

Podsjećamo, bez odobrenja MUP-a Republike Srpske zabranjena je prodaja sredstava za male vatromete, petarde, rimske svjećice, male vatrometne bicikle, fontane, bengalske baklje, rakete i drugih sličnih proizvoda.

Prodaja ovih pirotehničkih sredstava dozvoljena je samo u prodavnicama oružja i municije ili prodavnicama pirotehničkih proizvoda i mogu ih kupiti samo punoljetne osobe.

Ovom prilikom apelujemo na sve roditelje da svoju djecu edukuju o opasnosti pirotehničkih sredstava, te da ih ne kupuju jer petarde i ostali pirotehnički rekviziti nisu igračke, nego male bombe, koje u dječijim rukama mogu izazvati nesreću.

(Banjaluka.net)