Vijesti 16.03.2017.

Od gradonačelnika Banjaluke traže novac da se vrate u zavičaj

ČITANJE: 2 minute

Zaposlenje, pomoć kod plaćanja režija, žalbe na rad institucija, samo su neki od problema za čije rješavanje Banjalučani traže pomoć gradonačelnika.

Na adresu kancelarije za građane za četiri mjeseca stiglo je skoro 400 raznih zahtjeva, među kojima su najbrojniji oni koji se odnose na izgradnju komunalne infrastrukture, traženje posla, stambeno zbrinjavanje, legalizaciju objekata, te jednokratne novčane pomoći.

Građani su Gradsku upravu najčešće posjećivali i zbog dodjele novčane pomoći za izmirenje duga za struju ili grijanje, liječenje, te zbog stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i sanacije kuća oštećenih od klizišta.

Međutim, nisu rijetki i nesvakidašnji zahtjevi, pa su tako Banjalučani pomislili da bi ih prvi čovjek grada mogao osloboditi obaveze plaćanja RTV takse, te „urgirati“ kod Ministarstva finansija za vraćanje pogrešno uplaćenog novca.

Adresu ove kancelarije nije mimoišla ni molba za novac gradonačelnika za povratak u zavičaj.

Stanovnici najvećeg grada Srpske su tražili i podnošenje inicijative za izmjenu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a bilo je i onih koji su se žalili na rad službenika u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Međutim, nismo saznali da li su neki od ovih zahtjeva riješeni.

Nikolina Račić, šef Kancelarije, istakla je da se svi zahtjevi u najkraćem roku obrađuju: stranke se pozivaju na razgovor i na podneseni zahtjev dobijaju pismeni odgovor.

– Pojedinim zahtjevima, zbog objektivnih razloga, nije moguće udovoljiti, ali podnosilac dobija odgovor sa poukom o načinu i mogućnostima ostvarivanja prava – pojašnjava Račićeva.

Sociolozi smatraju da su problemi koji muče građane realni, te da je pitanje koliko im ova kancelarija u njihovom rješavanju može pomoći.

Radno vrijeme

Kancelarija za građane, koja djeluje u sklopu kabineta gradonačelnika Igora Radojičića, otvorena je svakim radnim danom od 8 do 16 časova.

Sa problemima koji ih muče, građani mogu doći u kancelariju broj 22 ili pozvati službenike na telefon 051/244-444, lokal 709.

(EuroBlic)