Vijesti 21.03.2018.

Od jeseni letovi na više destinacija sa Banjalučkog aerodroma

ČITANJE: 2 minute

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da od jeseni sa Banjalučkog aerodroma kreću letovi na više destinacija.

Trninić je rekao da će o tome uskoro biti potpisan ugovor sa jednom poznatom niskotarifnom kompanijom, ali da o tome još ne želi iznositi više detalja.

On je rekao da je u preduzeću “Aerodromi Republike Srpske” promijenjen direktor.

“On je u mandatu vršioca dužnosti, a raspisan je konkurs za novu Upravu”, rekao je Trninić tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Interpelaciji za razmatranje politike upravljanja javnim preduzećima u Republici Srpskoj – prijedlog narodnih poslanika.

Trninić je priznao da je u “Željeznicama” Republike Srpske teška situacija, ali da je pokrenut proces restrukturisanja s ciljem da se broj zaposlenih smanji na 2.100 do 2.200 radnika.

On je rekao da ŽRS ima novi Nadzorni odbor, te da je promijenjena stara Uprava preduzeća.

“Neto plata 2005. godine u ŽRS bila je 333 KM, a sada je 670, 680 KM”, naveo je Trninić.

On je rekao da su u “Putevima Srpske” smijenjeni svi od direktora do Uprave, koji su u mandatu vršilaca dužnosti.

Šef Kluba poslanika PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je danas da je potrebno utvrditi odgovornost rukovodilaca pojedinih javnih preduzeća u Republici Srpskoj koji su postigli loše rezultate.

Brčkalo je istakao da to nije rađeno u proteklom periodu, iako je takve ciljeve sebi ranije postavila upravo Vlada Srpske.

“Moraće se povući radikalni potezi, ograničiti broj radnika i raditi na racionalizaciji i uštedama u javnim preduzećima, jer sve što se sada čini je presipanje iz šupljeg u prazno”, rekao je Brčkalo, navodeći da nije ispunjen cilj Vlade da javna preduzeća postanu profitabilna i da se broj radnika svede na optimalan nivo.

Brčkalo je rekao da je situacija najalarmantnija u “Željeznicama Srpske” koje iz godinu u godinu posluju sve lošije i čija su dugovanja dostigla 351 milion KM.

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja je, replicirajući poslaniku SDS-a Slađani Nikolić, upitala predstavnike te stranke kako je moguće da su prodali 550 preduzeća za 20 miliona KM, dok su vršili vlast u Srpskoj.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović naveo je da se za plate u “Željeznicama Republike Srpske” 2005. godine izdvajalo 27 miliona KM, a 2016. godine 50 miliona KM.

On je ocijenio da je previše zaposlenih u javnim preduzećima i da se te firme ne smiju pretvarati u partijske ćelije, bez obzira o kojoj stranci je riječ.

“Zbog toga ovi privredni subjekti ne mogu da rade pozitivno”, rekao je Krsmanović.

(Srna)