Vijesti 05.10.2016.

Od lopova do kockara: Ispovijesti banjalučkih studenata o životu sa cimerima iz oglasa

ČITANJE: 3 minute

Gdje i s kim živjeti tokom studiranja i kako proći što povoljnije, problemi su gotovo svih studenata došljaka u Banjaluku. Rijetko ko od njih stanarinu može da plaća sam, zbog čega se često odlučuju da potraže cimere posredstvom oglasa.

S tim problemima susrela se i Zorica K. (24) iz Doboja, kada joj je cimerka završila fakultet i vratila se kući.

– Pokušala sam naći stan sama, a onda u oglasu vidjela da djevojka traži cimerku pa sam je nazvala. Na početku se činilo da je sve u redu, međutim, pravi horor je počeo tek kasnije. Počela me kriviti za sve probleme u stanu i uzimati moje stvari bez pitanja – priča Zorica.

Kako navodi Zorica cimerka ju je počela optuživati da joj krade stvari i uništava odjeću.

– Kasnije sam shvatila da ustvari meni nestaje novac, a i ostale sitnice. Svaki put kad izlazim iz stana sve sam nosila sa sobom i tražila gdje da se preselim  – ispričala je Zorica.

Kaže da nije mogla izdržati ni mjesec dana, iako je kiriju platila odmah na početku, otišla je nakon dvije sedmice.

Dupla kirija

Nikola (21) iz Trebinja je po svemu sudeći prošao mnogo gore. On je sedam mjeseci živeo sa cimerom, dok nije saznao da on sam plaća skoro cijelu kiriju.

– Živio sam na Mejdanu, sa momkom iz Teslića, plaćao sam stan zajedno sa režijama 230KM, računajući da plaćamo isto. Međutim, kad su počele stizati opomene za režije, čak su nam isključili i struju, shvatio sam da on ništa nije platio. Kasnije je došla i gazdarica stana da nas izbaci i traži novac za četiri mjeseca, iako sam ja sve vrijeme uredno plaćao i više nego što sam trebao, jer je sve ukupno za nas dvojicu koštalo 300 KM – kaže Nikola.

Cimeri kockari

Jedan student ispričao je kako je u banjalučkom naselju Borik živio sa tri momka koja su prodali sve iz stana kako bi kockali.

– Stalno su pili, posuđivali pare i od mene i od ostalih, po cijelu noć pili, gledali utakmice i išli u kladionice. Kasnije su dolazili i vlasnici stana i njihovi roditelji, mislim da je gazda zvao i policiju, jer su iz njegovog stana prodali sve što je išta vrijedilo. Jedva sam se izvukao i dokazao da nemam ništa s njima – kaže on.

Treba biti oprezan

Psiholozi tvrde da je nekada teško živjeti i sa ljudima koje odlično poznaješ, jer nekoliko sati dnevno nije isto što i 24 h. Dešavalo se da se iz zajedničkog života sa strancem rodi i prijateljstvo, da cimeri pristojno izguraju kraj studija, a prijateljstvo nastave i dalje.

Ali imajući u vidu da su da su ti slučajevi rijetki, studenti moraju biti oprezni i shvatati koliko rizika nosi život sa nepoznatom osobom.

(EuroBlic)