Vijesti 23.10.2022.

Od marta vlasnici benzinskih pumpi u RS zbog nepoštivanja marži kažnjeni sa više od 2,5 miliona KM

ČITANJE: 1 minuta

Zbog nepoštivanja propisanih marži, od početka marta pa do sada benzinske pumpe i marketi u Srpskoj kažnjeni su sa više od 2,5 miliona KM. UInspektoratu RS kažu da je, kad je riječ o pumpama, u ovom periodu sprovedeno 220 kontrola. U 139 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti, na osnovu čega su izdati prekršajni nalozi u vrijednosti 1,9 miliona KM, piše Srpska info.

Pojedine pumpe su, kako je Srpskaifo ranije pisala, litar goriva prodavali i do 30 feninga skuplje nego što su smjeli.

Kazne su se uglavnom odnosile na prekoračenje propisanih marži prilikom formiranja cijena. Najveći broj benzinskih pumpi, njih oko 70 odsto, nakon izricanja kazne od strane Inspektorata Srpske zatražio sudsko odlučivanje – kaže za Srpskainfo glavni republički tržišni inspektor Radivoje Gavrić.

Prema njegovim riječima, nadležna inspekcija je u pomenutom periodu obavila i 101 kontrolu marži u tržnim centrima i marketima.

U 69 slučajeva utvrđene su određene nepravilnosti, na osnovu kojih je izdato 149 prekršajnih naloga u iznosu od 670.000 KM. Ograničenje marže odnosi se na osnovne životne namirnice, kao što su so, životinjska mast, suncokretovo ulje i biljna mast, pasterizovano mlijeko, jogurt, pšenično brašno, hljeb, šećer i drugo – objašnjava Gavrić i dodaje da je tržišna inspekcija RS angažovana u punom kapacitetu, te da će nastaviti sa kontrolama.

Pozivamo trgovce da se pridržavaju uredbi, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan. Za njihovo kršenje  propisana je kazna za trgovca kao privredno društvo u iznosu od 10.000 KM, te za odgovorno lice 5.000 KM. Takođe, subjektima prijeti oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi – poručuje Gavrić.

(Z.M)

Oznake: kazne, marže, pumpe u RS