Od naknade za korišćenje prirodnih resursa: 300 hiljada KM za saobraćajnice i privredu

Po osnovu naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije u budžetu grada u 2018. godini očekuje se da bude uplaćeno 300 hiljada maraka. Ova sredstva biće iskorišćena za izgradnju saobraćajnica i mostova, te subvencije za privredu.

U skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, privredna društva koja proizvode električnu energiju korišćenjem hidroakumulacionih objekata, plaćaju naknadu u budžete jedinica lokalne samouprave na čijem području su izgrađeni  ti objekti. Kontrolu obračuna i uplate ovih naknada vrši Poreska uprava Republike Srpske.

– Ova namjenska sredstva koriste se u skladu sa godišnjim Programom utroška sredstava od naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, koji usvaja skupština jedinica lokalne samouprave, za narednu godinu. Na bazi prikupljenih sredstava u 2017. godini za navedene namjene na računu javnih prihoda u budžetu grada Banja Luka za 2018. godinu planirana su sredstva u iznosu od 300 hiljada KM – istakao je načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović.

Od ovog iznosa, za izgradnju saobraćajnica i mostova planirano je 60 odsto odnosno  180 hiljada, a za subvencije za povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednika i preduzetnika preostalih 40 odsto odnosno 120 hiljada KM.

-Realizaciju utroška sredstava ostvarenih po osnovu ovih naknada, vršiće Odjeljenje za saobraćaj i puteve prema Programu uređenja građevinskog zemljišta za 2018. godinu i Odjeljenje za privredu prema programu subvenicija koji će donijeti Skupština Grada – kazao je Komljenović.

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je

TRIBINA DNS-a U POTKOZARJU: Odlučno branimo Srpsku i stvaramo bolje uslove za život

Demokratski narodni savez predstavlja jedinstvenu političku opciju koja kontnuirano, od svog nastanka pa do danas, brani vitalne interese Republike Srpske. Jedina smo stranka koja nije glasala za prenos nadležnosti na nivo BiH, čak i u onim vremenima kada su to drugi olako prihvatali i radili na tome. Protivili smo se spekulativnim privatizacijama javnih preduzeća i

DRILL&CHILL FESTIVAL U KANJONU TIJESNO Hod po žici iznad Vrbasa okupio 300 učesnika

Vrtgolave visine iznad kanjona Tijesno u Banjaluci privlače penjače iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem, četvrtom po redu Drill&Chill festivalu, svoja umijeća pokazalo je više od 300 učesnika iz 16 zemalja. Hod po žici, akrobacije na sajlama i odmor u trokutastim ležaljkama na 200 metara iznad tla prezentovali su u kanjonu Tijesno penjači iz Južne Amrike,

BANJALUCI NEDOSTAJE 6 MOSTOVA Građevinari se sele u Dolac, Česmu ili Šeher

Banjaluci nedostaje čak šest mostova, pokazala je najnovija analiza, a u ovom momentu razmatraju se opcije za izgradnju tri prelaza. Građani najviše iščekuju završetak novog Zelenog mosta, koji spaja naselja Obilićevo i Kočićev vijenac, jer saobraćajne gužve u ovom dijelu grada traju više od godinu dana, otkako je prvo zatvoren, a zatim i srušen stari