Od naknade za korišćenje prirodnih resursa: 300 hiljada KM za saobraćajnice i privredu

Po osnovu naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije u budžetu grada u 2018. godini očekuje se da bude uplaćeno 300 hiljada maraka. Ova sredstva biće iskorišćena za izgradnju saobraćajnica i mostova, te subvencije za privredu.

U skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, privredna društva koja proizvode električnu energiju korišćenjem hidroakumulacionih objekata, plaćaju naknadu u budžete jedinica lokalne samouprave na čijem području su izgrađeni  ti objekti. Kontrolu obračuna i uplate ovih naknada vrši Poreska uprava Republike Srpske.

– Ova namjenska sredstva koriste se u skladu sa godišnjim Programom utroška sredstava od naknada za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, koji usvaja skupština jedinica lokalne samouprave, za narednu godinu. Na bazi prikupljenih sredstava u 2017. godini za navedene namjene na računu javnih prihoda u budžetu grada Banja Luka za 2018. godinu planirana su sredstva u iznosu od 300 hiljada KM – istakao je načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović.

Od ovog iznosa, za izgradnju saobraćajnica i mostova planirano je 60 odsto odnosno  180 hiljada, a za subvencije za povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednika i preduzetnika preostalih 40 odsto odnosno 120 hiljada KM.

-Realizaciju utroška sredstava ostvarenih po osnovu ovih naknada, vršiće Odjeljenje za saobraćaj i puteve prema Programu uređenja građevinskog zemljišta za 2018. godinu i Odjeljenje za privredu prema programu subvenicija koji će donijeti Skupština Grada – kazao je Komljenović.

Starije osobe bez osnova zakinute za besplatno liječenje

Ustavni sud RS ocijenio je da odredba, prema kojoj se osiguranicima starijim od 65 godina zdravstvene knjižice bez uplaćenih doprinosa ovjeravaju samo u slučaju socijalne potrebe, nije u skladu s Ustavom Srpske i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Tradicionalni pohod na Dimitor

Planinarsko društvo “Kozara” organizuje u nedjelju odlazak na posljednju zimsku akciju ove uspješne sezone. Riječ je o pohodu na Dimitor, koji organizuje planinarsko-ekološko društvo “Vidik” iz Mrkonjić Grada.

Igrači KK Borac neće da igraju dok se ne usvoje njihovi zahtjevi

Igrači KK Borac Banja Luka neće odigrati utakmicu u nedjelju protiv KK Varda, ukoliko se njihovi zahtjevi ne usvoje i kažu da je sramotno na tu utakmicu poslati juniore, što predstavlja veliko poniženje kako za Klub, tako i za grad od 200.000,00 stanovnika.